Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă afirmația că atacul asupra podului din Crimeea a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei înseamnă că Rusia ar putea să-și activeze capacitățile nucleare și dacă se încadrează în doctrina nucleară.
În replică, oficialul rus a susținut pentru RIA Novosti că speculațiile privind faptul că „atacul terorist” de pe podul din Crimeea intră în sfera de aplicare a doctrinei nucleare sunt „complet greșite”.
„Nu. Este o formulare complet greșită a întrebării”, a spus Dmitri Peskov când a fost chestionat pe marginea acestui subiect.
În context, trebuie spus că Vladimir Putin a descris explozia de pe podul din Crimeea drept un atac terorist care a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei. Liderul de la Kremlin a făcut aceste aprecieri duminică, în cadrul unei întâlniri cu șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrikin.
Condițiile care determină posibilitatea utilizării de către Rusia a armelor nucleare
În iunie 2020, un decret prezidențial rusesc a aprobat elementele de bază ale politicii de stat a Rusiei privind descurajarea nucleară. Acest document definește principiile descurajării nucleare, precum și condițiile pentru trecerea Rusiei la utilizarea armelor nucleare. Potrivit documentului, Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva sa și (sau) a aliaților săi, precum și în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.
Condițiile care determină posibilitatea utilizării de către Rusia a armelor nucleare sunt următoarele: primirea unor informații fiabile privind lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei și (sau) aliații săi; utilizarea de către inamic a armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă pe teritoriul Rusiei și (sau) aliații săi; atacul inamicului asupra unor instalații critice de stat sau militare ale Federației Ruse, a căror dezactivare ar perturba acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare; agresiunea împotriva Rusiei cu ajutorul armelor convenționale, care amenință însăși existența Federației Ruse.
Explozia de pe Podul Crimeei a provocat pagube de 8 milioane de euro
Amintim că uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă, 8 octombrie, pagubele la Podul Kerci între 200 şi 500 de milioane de ruble, respectiv 3,2 milioane – 8,1 milioane de dolari.
„Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeei între 200 şi 500 de milioane de ruble”, se afirmă într-un comunicat, preluat de EFE.
În urma exploziei, două secţiuni ale părţii rutiere a podului s-au prăbuşit în apă.