Arderea se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare ”Portovaia” şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imagini de satelit provenind de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor arată că procesul a început în data de 22 mai.
În perioada respectivă, compania Gazprom redusese tranzitul de gaze către Uniunea Europeană şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi UE achitase integral livrările.
La sfârşitul lunii, arderea gazelor ruseşti a fost observată la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Iar la mijlocul lunii iunie a fost observat un incendiu lângă staţia de compresoare. În perioada aceea, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze în Europa – de la 167 milioane de metri cubi de gaze până la 67 milioane metri cubi.
Gazele continuă să fie arse de câteva săptămâni în volume extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, notează Unian, citând publicaţia Yle.
Rusia a declarat miercuri că nu poate recepţiona turbina Siemens – reparată în Canada şi considerată ca fiind esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, ce alimentează Europa cu gaze ruseşti – din cauza sancţiunilor. Prin astfel de motive, Federaţia Rusă încearcă să determine UE să ridice restricţiile impuse după invazia rusă în Ucraina, comentează Unian.
Europa se pregătește să renunțe la gazul rusesc
Uniunea Europeană se pregătește să se desprindă de gazele naturale rusești. Kremlinul reduce în mod deliberat livrările de gaze către Europa, cu scopul de a crea o criză a gazelor la scară largă în iarna următoare, scrie Nikola Mikovic. În ciuda a numeroase încercări de a găsi o alternativă la aprovizionarea cu gaze din Rusia, UE rămâne puternic dependentă de energia rusă.
În 2021, Moscova a furnizat Europei 40% din gazele sale naturale, iar anul acesta blocul comunitar intenționează să reducă semnificativ importurile din Federația Rusă. Conștientă că va pierde mai devreme sau mai târziu piața europeană, Rusia pare să planifice să-și reorienteze fundamental politica de export de gaze de la „bătrânul continent” la China.
UE vrea să renunțe la două treimi din gazele rusești
În condițiile în care Rusia va înarma fluxul de gaze, UE intenționează să înlocuiască două treimi din importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului. Reducerea fluxului de gaze de către Rusia prin conducta Nord Stream 1 va face probabil imposibilă pentru majoritatea membrilor UE să-și reumple stocarea gazelor la o capacitate de 80% înainte de iarnă, dar rămâne dubios dacă alți producători importanți vor reuși să înlocuiască Rusia ca principal furnizor de gaze al Europei — cel puțin pe termen scurt.
La conferința Gastech-cel mai mare forum de gaze din lume, care va avea loc Milano în luna septembrie-liderii europeni și la nivel mondial de energie sunt de așteptat să formuleze un răspuns comun la criza gazelor în curs de desfășurare și schița unei foi de parcurs pentru viitor.