Vladimir Putin și-a înregistrat candidatura pentru un nou mandat

Vladimir Putin vrea un nou mandat de președinte. Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a adoptat, în unanimitate, cererea de înregistrare a candidaturii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna martie 2024.

„Adoptată în unanimitate”, a anunțat şefa CEC, Ella Pamfilova.

Conform declarațiilor Nataliei Budarina, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), 60.000 din totalul de 315.000 de semnături depuse în susținerea candidaturii lui Putin au fost selectate la întâmplare pentru a fi supuse procesului de verificare.

Potrivit acesteia, doar 91 de semnături nu au fost validate, pe motiv de inexactitate a informațiilor oferite de alegători. În plus, Natalia Budarina a precizat că nu au existat semnături falsificate.

„În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători”, a declarat Budarina.

vladimir putin
Vladimir Putin și drapelul Rusiei / SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia a înregistrat patru candidați pentru prezidențiale

Până în acest moment, există patru candidați pentru scrutinul prezidenţial rus:

1. Leonid Sluțki (Partidul Liberal-Democrat din Rusia, LDPR)
2. Vladislav Davankov (Partidul Oameni Noi)
3. Nikolai Haritonov (Partidul Comunist din Federația Rusă, KPRF)
4. Vladimir Putin

Astfel, Vladimir Putin se pregătește să intre în al cincilea scrutin prezidențial din parcursul său în politică.

Experiența sa în funcția de șef al statului include patru mandate, câștigate în anii 2000, 2004, 2012 și 2018.

Rezultatele cele mai notabile au fost înregistrate în 2018, când a obținut un sprijin majoritar de 76,69% din voturi, conform informațiilor furnizate de TASS.

Atât cei care îl sprijină, cât și cei care îl critică, anticipează că Putin va obține noul mandat de șase ani.

În cazul în care își va atinge acest obiectiv, Vladimir Putin va intra în istorie ca fiind cel mai longeviv lider al Rusiei începând cu secolul al XVIII-lea, conform notelor transmise de Reuters.

Pe parcursul conflictului din Ucraina, Vladimir Putin a accentuat presiunile asupra opoziției. Criticii săi de seamă au fost fie nevoiți să se refugieze în străinătate, fie au fost închiși, conform relatărilor agenției britanice de presă.

Până miercuri, cei care concurează împotriva lui, inclusiv Boris Nadejdin, candidatul cu orientare anti-război, trebuie să strângă semnăturile necesare din partea susținătorilor lor.

Boris Nadejdin
Boris Nadejdin (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)

Boris Nadejdin vrea să îi ia locul lui Putin

Boris Nadejdin este un politician cu experiență, având implicare atât în cadrul opoziției liberale, cât și în mișcări care au avut o aliniere semnificativă cu autoritățile. El s-a exprimat ferm împotriva războiului Rusiei în Ucraina.

Recent, Boris Nadejdin a subliniat necesitatea ca Rusia să-și desemneze un nou lider. Mai mult, el a calificat invazia din Ucraina drept o „greșeală fatală” comisă de către Vladimir Putin.

Pentru a se înscrie în cursa prezidențială, este crucial ca el să obțină sprijinul a 100.000 de alegători prin semnături, până la data de 31 ianuarie. Printr-un comunicat făcut public pe 20 ianuarie, pe propriul său site, el a informat că a reușit să adune 85.000 de semnături.