Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat recent planurile militare ale Kremlinului, scrie publicația NationalInterest.
Printre ele și dezvoltarea armelor hipersonice suplimentare, prioritate de top sectorului de apărare rus. „A fost organizată achiziția de arme hipersonice și de mare precizie cu rază lungă de acțiune, pe baza calculelor Statului Major al Forțelor Armate, împreună cu Ministerul Industriei și Comerțului”, a declarat Șoigu.
„Vom discuta propuneri privind sursele de finanțare, precum și starea capacităților de producție pentru îndeplinirea acestei sarcini.”
A mai precizat un lucru important: acțiunea este supravegheată direct de președintele Vladimir Putin. „Problema dezvoltării și punerii în funcțiune a armelor de mare precizie cu rază lungă de acțiune este sub supravegherea specială a președintelui Federației Ruse.
În aprilie, trebuie să raportăm șefului statului progresul în acest domeniu”. Nu este clar care sunt armele hipersonice la care se lucrează sau la când ar urma să intre în serviciul armatei.
NI susține că, din conținutul declarațiilor lui Șoigu, se poate deduce doar că noile arme sunt încă în faza de dezvoltare.
În 2018, Putin a dezvăluit o mulțime de arme hipersonice și sisteme de livrare în discursul anual către națiune. Ele includ sistemul de rachete Kinzhal, vehiculul Avangard cu glisare și racheta de croazieră hipersonică Tsirkon.
Kh-47M2 Kinzhal este o rachetă balistică cu capacitate nucleară, lansată aerian, cu o rază maximă de acțiune de 3.000 km și viteză maximă până la 12 Mach.
Avangard este un sistem de rachete hipersonice care a intrat în funcțiune pentru prima dată în 2019. Această rachetă combină o rachetă balistică de înaltă performanță cu un vehicul planor fără pilot.
3M22 Tsirkon este o rachetă de croazieră hipersonică cu aripi, anti-navă, care se deplasează la viteze raportate de peste 8 Mach 8. RS-28 Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală puternică, compatibilă cu vehiculele cu planare Avangard.
Chiar dacă noile arme hipersonice ale Rusiei nu sunt cele enumerate, ele ar putea fi variante sau derivate apropiate. Având în vedere că aceste platforme sunt încă noi, Rusia dorește, probabil, să nu le abandoneze așa de repede.
În 2019 au existat informații despre o posibilă rachetă Kinzhal miniaturizată sau „asemănătoare cu Kinzhal”, suficient de mică pentru a fi montată pe noul avion de luptă Su-57 de generația a cincea.