Rusia are resursele necesare pentru creșterea livrărilor de gaze către Europa! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel
Rusia are suficiente resurse pentru a crește livrările de gaze către Europa, dar dezvoltarea acestora necesită timp și investiții, astfel încât este nevoie de o politică de vânzări transparentă pe piața europeană și de contracte pe termen lung. A declarat acest lucru sâmbătă, la postul de televiziune Rossiya-1 vicepremierul rus Aleksandr Novak, arată news.mail.ru.
”Putem livra, avem resurse uriașe. Dar orice extracție este un proiect de investiție care are nevoie de timp pentru a da roade, pentru a atrage investiții. Prin urmare, trebuie să existe o politică de vânzări clară. De aceea, am susținut întotdeauna că contractele pe termen lung în primul rând ar trebui să reprezinte sistemul de securitate energetică pentru consumatorii care utilizează astfel de resurse energetice”, a declarat Novak.
El a precizat că Rusia și-a respectat anul trecut toate contractele de aprovizionare pe termen lung.
„În plus, am livrat semnificativ mai mult în Germania, în Turcia, în alte țări care și-au nominalizat volumele”, a spus Novak.
Potrivit acestuia, cauza crizei energetice a fost „politica mioapă a Uniunii Europene și a Comisiei Europene, care, în ultimii ani, a renunțat în mod intenționat la contractele pe termen lung în scopul reducerii dependenței față de Rusia, pentru a trece de la contractele pe termen lung la contractele spot”. „Planificarea incorectă, politicile energetice pe termen scurt sunt o bătaie de cap pentru politicienii europeni, pe care aceștia încearcă să o paseze altora”, a conchis el.
Mai multe țări din blocul comunitar au adus acuzații dure la adresa Gazprom
O serie de țări UE au acuzat, în perioada septembrie-decembrie 2021, Gazprom că a restricționat livrările de gaze către UE într-o perioadă de vârf al prețurilor la energie, considerând că furnizorul rus, care acoperă aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE, manipulează prețurile europene.
În același timp, liderii Comisiei Europene au recunoscut că criza europeană a gazelor a fost rezultatul unei convergențe de factori, inclusiv creșterea prețurilor energiei la nivel mondial, vremea nefavorabilă care a redus producția de energie eoliană în Europa timp de mai multe luni, creșterea prețului cotelor emisiilor de carbon ale Comisiei Europene și închiderea unui număr mare de capacități de producție de carbon în Europa.
„Ca răspuns, Gazprom a declarat în mod repetat că livrările sale către UE în toamna anului 2021 au crescut în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut și că toate obligațiile contractuale față de țările UE au fost îndeplinite în totalitate. Îndeplinirea obligațiilor contractuale a fost confirmată în mod repetat de conducerile fiecărui stat membru al UE și de Comisia Europeană.