MAI: Noi informații false răspândite pe rețelele sociale
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezmințit ferm, vineri seara, informațiile false răspândite pe rețelele sociale conform cărora angajații instituției ar urma să returneze sumele primite pentru activitatea desfășurată în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur anulat. MAI a subliniat că nu există nicio intenție sau inițiativă legislativă în acest sens.
Ministerul a precizat că sumele aferente misiunilor executate vor fi achitate conform calendarului inițial, reiterând că nu susține, nu a propus și nu intenționează să inițieze vreun act normativ în această direcție.
De asemenea, MAI a făcut un apel la reprezentanții mass-media și cetățeni să evite propagarea informațiilor false care pot induce panică și nesiguranță. De asemenea, ministerul a subliniat că astfel de dezinformări au scopul evident de a crea confuzie și destabilizare, parte dintr-un atac hibrid de amploare.
„Având în vedere faptul că în anumite medii circulă informația potrivit căreia „drepturile bănești aferente angajaților Ministerului Afacerilor Interne pentru activitatea desfășurată în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie vor fi anulate”, Direcția Informare și Relații Publice din Ministerul Afacerilor Interne face următoarele precizări:
Informația privind existența unei ordonanțe de urgență care să vizeze anularea sau retragerea sumelor primite de angajații Ministerului Afacerilor Interne pentru activitățile desfășurate în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie ESTE FALSĂ.
Ministerul Afacerilor Interne NU a propus, NU a inițiat, NU are în intenție să inițieze și NU susține un astfel de act normativ.
Sumele aferente misiunilor executate de angajații MAI vor fi achitate, conform calendarului stabilit inițial.
Facem apel la reprezentanții mass-media și la cetățeni să nu propage astfel de informații, vădit false și produse cu intenția clară de a dezinforma”, se arată în comunicatul emis de Direcția Informare și Relații Publice a MAI.
Tot astăzi, Ministerul Apărării a intervenit public şi a vorbit despre dezinformări cu privire la Armata Română şi o eventuală recrutare pentru trimiterea pe frontul din Ucraina (vezi aici toate detaliile).
Războiul hibrid și implicarea Rusiei
Acest anunț vin în contextul în care România se confruntă cu un val masiv de dezinformări și atacuri cibernetice, descris de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) drept un „război hibrid de amploare”.
Acest război, declanșat de Rusia, se concentrează pe manipularea opiniei publice prin răspândirea de informații false, în special pe rețelele sociale precum TikTok.
Documentele desecretizate de CSAT indică implicarea directă a unui „actor statal” în procesul electoral din România. Aceste acțiuni au inclus sprijinirea ilegală a unui candidat independent, fapt ce a determinat Curtea Constituțională să anuleze întregul proces electoral și să decidă reluarea acestuia de la zero.
De menționat că, președinția italiană a G7, prin vocea vicepremierului italian Antonio Tajani s-a declarat vineri „foarte îngrijorat de rapoartele privind activitățile hibride rusești menite să influențeze votul din România”.
Într-o postare pe X, el a dat asigurări că Italia, în calitate de Președinție a G7, se află în prima linie pentru a proteja democrația și procesele electorale.
„Continuăm să colaborăm cu partenerii noștri din UE pentru a apăra valorile comune”, a scris politicianul.