Serghei Lavrov, atac la adresa Occidentului
Serghei Lavrov a criticat vehement practicile Occidentului, pe care le-a descris ca fiind caracterizate de „aroganță” și „dispreț” față de restul lumii.
„Occidentul, în principiu, fiind amețit de propria sa măreție, așa cum consideră el, de impunitatea sa și de dreptul auto-atribuit de a decide soarta tuturor popoarelor lumii, manifestă acest lucru nu doar în America Latină, nu doar în Venezuela … Este, înțelegeți, desigur, o aroganță, o atitudine disprețuitoare, o manifestare a disprețului față de restul lumii. Când vorbim despre democrație, aceasta înseamnă un singur lucru: fac ce vreau și cum vreau”, a declarat acesta.
Ministrul rus de Externe a criticat, totodată, instituțiile internaționale, inclusiv OSCE, acuzându-le de aplicarea unor standarde duble. El a făcut referire la organizarea alegerilor în țări precum România, Moldova și Georgia, susținând că Occidentul manipulează procesele democratice pentru a-și promova aliații politici.
„Cum s-a reacționat la alegerile din Moldova. Nu voi descrie cum a fost organizat totul pentru a împiedica jumătate de milion de moldoveni aflați în Rusia să voteze. Și cum s-a făcut totul pentru ca un număr mai mare de moldoveni care lucrează în Occident să poată vota lejer, fără cozi, pentru așa-numitul președinte Sandu.
Priviți cum își bat joc de poporul georgian. Apropo, ne-au acuzat pe noi că am fi orchestrat ceva acolo. Au venit observatorii de la OSCE. Nicio încălcare majoră. Această formulă înseamnă că, oameni buni, totul a fost făcut corect, totul este legitim. Dar nu, lor nu le convine”, a spus el.
Dublu standard în cazul alegerilor din România
Lavrov a menționat România ca exemplu pentru ceea ce el consideră a fi un dublu standard practicat de Occident în promovarea principiilor democratice.
„Uitați-vă la România. Pur și simplu rușine”, a spus el.
Ministrul rus de Externe l-a citat pe secretarul de stat american, Antony Blinken, pentru a-și susține argumentul, afirmând că democrația promovată de Occident ar reprezenta, în realitate, o formă de dictatură disimulată.
„Așa cum a spus Blinken, l-am citat deja: «Cei care nu ne ascultă… nu vor avea un loc la masa democratică, ei vor fi în meniu.» Acesta este un exemplu direct. În același timp, ceea ce fac ei, consideră că au dreptul să emită verdicte cu privire la rezultatele alegerilor”, a afirmat acesta.
Lavrov a criticat dur decizia CCR din decembrie 2024
În decembrie anul trecut, Serghei Lavrov a criticat dur decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale, sugerând că hotărârea ar fi fost luată sub influența unor presiuni externe.
Ministrul de Externe al Rusiei a comparat situația din România cu evenimentele din Ucraina anului 2004, susținând că metoda aplicată reflectă un stil influențat de interese externe. Serghei Lavrov a declarat că decizia Curții Constituționale a României pare să fi fost dictată, fiind „executat un ordin, ca în armată,” ceea ce, în opinia sa, a dus la anularea alegerilor prezidențiale.
Oficialul rus a sugerat că, inițial, Curtea Constituțională a României nu ar fi intenționat să invalideze rezultatele alegerilor, dar ulterior ar fi fost constrânsă să își schimbe poziția. El a descris situația ca fiind o repetare a evenimentelor din Ucraina din 2004, când, în opinia sa, rezultatul alegerilor a fost influențat prin presiuni asupra instanței constituționale. Aceasta ar fi condus la organizarea unui al treilea tur de scrutin, în ciuda faptului că legislația ucraineană de atunci nu permitea o astfel de procedură. Mai multe puteți citi aici.