Rusia, o amenințare reală pentru România
Generalul Gheorghiță Vlad a vorbit despre scenariile de securitate analizate în prezent de structurile militare românești și aliate. Într-un interviu acordat postului ProTV, șeful Armatei a subliniat că nu poate fi exclus un conflict militar în Europa de Est.
Avertismentul lansat de șeful Statului Major al Apărării vine pe fondul unei consolidări a flancului estic al NATO, în special după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. În prezent, România găzduiește forțe aliate, baze militare modernizate și desfășoară exerciții comune cu partenerii din Alianță.
Deși nu există o amenințare directă și imediată, generalul Gheorghiță Vlad subliniază că „militarii nu pot exclude niciun scenariu”, inclusiv o testare a solidarității NATO printr-un posibil atac sau provocare lansată de Rusia în următorii ani.
„Există această temere că Rusia va folosi această pace pentru a se reînarma, pentru a se pregăti pentru un viitor conflict (…) Rusia nu a renunțat niciodată să-și recâștige spațiile de influență ale fostei Uniunii Sovietice.
(Inclusiv de România vorbim aici?) România a fost în spațiul de influență al Uniunii Sovietice. Opiniile sunt că există această posibilitate și noi, militarii, nu putem să o excludem ca Rusia în următoarele 6 luni, 2 ani, 4 ani să încerce să verifice alianța din punct de vedere al aplicării Articolului 5 al tratatului (Adică să încerce să atace în vreo formă…?) Să încerce să atace”, a declarat acesta la emisiunea „România, te iubesc!” de duminică, de la ProTV.
Afirmațiile generalului vin într-un moment în care securitatea la granițele estice ale NATO este intens monitorizată, iar exercițiile militare comune s-au înmulțit.

Articolul 5 este principiul apărării colective
Articolul 5 al Tratatului de la Washington este piatra de temelie a NATO. Acesta prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor. Este, practic, garanția de securitate oferită de Alianță.
Președintele american Donald Trump a declarat recent că „susține” Articolul 5, însă a atras atenția că SUA „plătesc o parte disproporționată” a contribuției financiare la funcționarea NATO. Declarația sa a fost interpretată de unii analiști ca un semnal ambiguu cu privire la implicarea automată a SUA într-un conflict viitor în Europa de Est.
Lavrov: NATO nu mai are nicio justificare strategică
În paralel, dinspre Moscova vin mesaje care confirmă persistența unei poziții ostile față de extinderea și rolul NATO. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Alianța „și-a pierdut rostul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și ar fi trebuit desființată.
Potrivit lui Lavrov, „căderea fostului Bloc de Est a eliminat amenințarea pentru care NATO a fost inițial creată”.
Într-un discurs rostit la Antalya Diplomacy Forum, Lavrov a susținut că „NATO continuă să acționeze în Europa într-o manieră agresivă” și l-a elogiat pe președintele american Donald Trump.
Lavrov a spus că „președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care, în repetate rânduri, cu convingere, a declarat că a fost o mare greșeală ca Ucraina să fie atrasă în NATO.”