Tabloidul german Bild a citat o sursă anonimă din serviciile secrete europene, potrivit căreia Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra Europei în iarna 2024 – 2025. Acest lucru ar depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.
Tabloidul susține că Vladimir Putin ar putea lansa un atac
Potrivit sursei citate de Bild, un potențial atac rusesc asupra Europei ar putea avea loc în perioada de tranziție prezidențială. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Joe Biden nu va obține realegerea la alegerile prezidențiale americane din 2024, în opinia persoanei respective.
Această perioadă de tranziție se întinde pe o perioadă de trei luni. Astfel, începe de la alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2024 și se încheie inaugurarea ulterioară, în ianuarie 2025, conform The Kyiv Independent.
Totodată, Rusia ar putea avea ca obiectiv să lanseze un atac asupra Europei în timpul acestei tranziții, scrie sursa menționată.
Amintim că Donald Trump a criticat în mod repetat nivelul de ajutor pe care administrația președintelui Joe Biden îl acordă Kievului.
Președintele Volodimir Zelenski a avertizat anterior că rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale americane din 2024 poate influența „foarte puternic” cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
La rândul lui, grupul de reflecție german DGAP a emis anterior avertismente către națiunile occidentale. Grupul sugerează că Rusia ar putea lansa un atac direct împotriva NATO de la „șase până la zece ani”.
Simultan, agenția de securitate națională din Polonia a exprimat o îngrijorare mai urgentă. Potrivit acesteia, Rusia ar putea ataca NATO în mai puțin de 36 de luni.
Un avertisment similar a venit din Ungaria
Amintim că un avertisment similar a venit din Ungaria. Este vorba despre un sondaj realizat de Institutul de Cercetare pentru Apărare Strategică al Centrului de Cercetare „Eötvös József” al Universității Naționale a Serviciului Public din Budapesta.
Potrivit sondajului, populația Cehiei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei ar menține cheltuielile pentru apărare la nivelul actual în următorii cinci ani. Simultan, majoritatea din România consideră că este indicată creșterea acestor cheltuieli. Statele din regiune în ansamblu nu consideră probabil ca țara lor să fie atacată militar în viitorul apropiat.
Sondajul a fost realizat în toamnă, pe un eşantion de aproximativ 1.000 de persoane per țară. Au fost luate în vizor țările Grupului de la Visegrad, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. Sondajul a analizat și situația din România.
Scopul sondajului a fost să afle ce cred oamenii despre politica de apărare și despre propria lor situație de securitate.