Dmitri Medvedev: Țările nordice, incluse oficial pe lista de „ținte”
În cadrul unei prelegeri relatate de agenția TASS, Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Suedia și Finlanda sunt acum incluse în strategia militară a Rusiei.
El a precizat că aceste țări riscă posibile lovituri de retorsiune, inclusiv de natură nucleară, în caz de conflict.
„Statutul de ţări nealiniate le-a oferit anumite preferinţe internaţionale datorită poziţiei lor geopolitice şi unei serii de alţi factori.
Dar acum ele fac parte dintr-un bloc care ne este ostil, ceea ce înseamnă că au devenit automat ţinte pentru forţele noastre armate, pentru potenţiale lovituri de retorsiune, inclusiv cu componentă nucleară, sau pentru măsuri preventive în cadrul doctrinei militare”, a spus Medvedev.
Oficialul rus a mai adăugat că „ei pur şi simplu se află în vizorul forţelor noastre armate. Viaţa lor s-a îmbunătăţit? Nu. Acestea sunt jocuri politice”.
O escaladare a retoricii Kremlinului
Finlanda și Suedia, care timp de decenii au avut statut de neutralitate, au decis să adere la NATO în 2023 și 2024, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Declarațiile lui Medvedev vin într-un moment tensionat, în care liderii ruși adoptă o retorică tot mai agresivă față de NATO. Pe 15 aprilie, șeful serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, avertizase că „țările provocatoare”, precum Polonia și statele baltice, vor fi primele care vor suferi în cazul unei confruntări NATO–Rusia.
De asemenea, miniștrii apărării din țările baltice au atras atenția recent că orice încetare prematură a focului în Ucraina ar putea spori amenințările de securitate în regiune.

Avertismente repetate privind riscul nuclear
Medvedev a afirmat anterior că mai multe țări se vor dota cu arme nucleare în anii următori, acuzând Occidentul că împinge lumea spre marginea celui de-al Treilea Război Mondial prin susținerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.
Într-o postare referitoare la tratatul Noul START – acordul de reducere a armelor strategice semnat la Praga în 2010 cu fostul președinte american Barack Obama – Medvedev a spus că riscul unui conflict nuclear se află „la un nivel maxim istoric”. Tratatul expiră în februarie 2026 și rămâne singurul pact major de control al armelor nucleare dintre Rusia și SUA.
Rusia și Statele Unite dețin împreună aproximativ 88% din arsenalul nuclear mondial, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani. Pe listă urmează China, Franța, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.