Cel mai recent bombardament efectuat de coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite în Siria a avut loc pe 22 octombrie, în regiunea Mara, din nordul Siriei.
Pentagonul a explicat că pauza este circumstanţială. "Aşteptăm din partea serviciilor de informaţii poziţiile ţintelor pe care le putem ataca, pentru a putea reduce cât mai mult daunele civile", a declarat Jeff Davis, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.
O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
În schimb, aviaţia militară rusă a continuat operaţiunile în Siria, bombardând în ultimele 24 de ore 94 de obiective teroriste.
Rusia a iniţiat pe 30 septembrie raidurile aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că bombardează poziţii insurgente.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.