Niciun indiciu nu conduce către un atac intenționat al Rusiei către teritoriul României, după ce o dronă a căzut în localitatea Plauru din județul Tulcea, în imediata apropiere a frontierei românești cu Ucraina, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Rusia atacă România?
NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Parlamentul European, transmite Reuters.
„Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a spus Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor.
Specialiștii de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) au efectuat investigații cu privire la drona rusă găsită la Ceatalchioi. Primele investigații arată că drona zbura la altitudine mică.
Din acest motiv, ea nu a putut fi văzută pe radare. Surse apropiate acestei chestiuni au precizat că nu este exclus ca drona să fi fost avariată. În context, sursele spun că ceea ce a ars a fost doar combustibilul.
Au fost găsite mai multe componente din dronă la malul Dunării. Acestea vor fi analizate, iar ancheta va continua și astăzi.
Bucați de dronă au fost găsite la Plaurul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că au fost găsite mai multe bucăți din dronă pe teritoriul țării noastre. Bucățile au fost depistate în localitatea Plaurul.
Găsirea bucăților de dronă coincide cu ultimele atacuri ale Federației Ruse asupra portului Izmail.
În cursul zilei de miercuri, 6 septembrie, președintele Klaus Iohannis a cerut o investigație urgentă. Acesta a mai spus că situația, dacă se confirmă, este inadmisibilă.
De asemenea, șeful statului a venit și cu explicații în ceea ce privește declarațiile contradictorii ale autorităților.
„În situația în care ne aflăm, în situația de război la granița noastră, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Deci astăzi, avem altă situație decât ieri, asta este.
Toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor de care am dispus noi.
Nu putem să facem afirmații care angajează statul român în baza unor supoziții. Trebuie să avem dovezi”, a spus Iohannis.
România a informat NATO cu privire la bucățile de dronă găsite la noi. Pe fond, purtătorul de cuvânt al Alianței, Dylan White, a anunțat că aliații și-au exprimat solidaritatea față de țara noastră.
El a reamintit că Alianța Atlanticului de Nord (NATO) și-a sporit prezența în zona Mării Negre, după începerea războiului din Ucraina în 2022.
Sporirea prezenței este o cauză directă a războiului de agresiune al Federației Ruse, amintește el.