Rusia atacă România?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că din informațiile Alianței, explozia dronei din Rusia pe teritoriul României nu e o intenție deliberată de a ataca teritoriul țării.

„Știu că în ultimele zile, incidentul petrecut la granița dintre România și Ucraina a provocat multă neliniște și preocupare în opinia publică românească și mai ales în zonele limitrofe acestei zone.

Vreau să reconfirm pe această cale faptul că, din informațiile noastre de la NATO, nu este vorba despre o intenție deliberată de a ataca teritoriul României, ceea ce ar fi însemnat un atac deliberat împotriva teritoriului NATO”, a transmis vineri Mircea Geoană.

Conform acestuia, NATO așteptă ca autoritățile române să continue investigația pentru a afla toate elementele „pe care le putem analiza împreună”.

„Vreau să dau un mesaj către întreg poporul român: să aibă încredere în NATO. Deciziile pe care le am luat la Vilnius de a veni cu noi planuri de apărare pentru țările NATO, pentru zona Mării Negre în particular și pentru România în special, sunt în curs de derulare, sunt mai importante decât oricând. Și vreau să transmit un mesaj de încredere în alianța noastră.

Veghem la securitatea aliaților noștri și veghem să nu ajungem în situație de escaladare a acestui conflict, la un conflict încă și mai complicat. Deci, aveți încredere în NATO, e mesajul meu pentru voi toți”, adaugă Geoană.

Declarații confuze

Ucraina a afirmat luni că drone explodaseră pe teritoriul României în timpul loviturilor aeriene ruse din cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail de peste Dunăre. Oficiali români au dezminţit iniţial afirmaţiile ucrainene, dar miercuri şi-au schimbat declaraţiile.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a spus că fragmente din ceea ce ar fi putut să fie o dronă rusească au căzut pe teritoriul românesc. El a declarat miercuri că în judeţul Tulcea au fost găsite fragmente dintr-un echipament „care ar putea fi asimilat unei drone”. De asemenea, a precizat că probele urmează să fie analizate pentru a se stabili originea, capacitatea şi timpul echipamentului.

Rusia a executat lovituri aeriene cu rază lungă asupra unor ţinte din Ucraina după declanşarea invaziei anul trecut, iar Kievul a raportat că armamente ruse suspecte au zburat deasupra ori au căzut în ţări vecine de mai multe ori ori.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că aliații din NATO au fost informați despre fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României. El a explicat și de ce autoritățile române au negat inițial informația prezentată de oficialii ucraineni.