Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Unde ar putea să atace Rusia

Are Rusia în plan să atace Europa şi statele membre NATO? Comandanții aliați au afirmat pentru ziarul britanic „The Times“ că alianța ar putea avea doar trei ani la dispoziție pentru a se pregăti în fața unei posibile ofensive ruse pe teritoriul european.

Această ofensivă ar implica atacuri asupra infrastructurii civile și militare din spatele liniilor frontului, cu scopul de a bloca eforturile de război.

Aceștia au precizat că Germania ar putea fi aleasă ca hub central pentru liniile de aprovizionare continentale ale NATO și că obiectivele atacurilor ar putea include fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, căi ferate și poduri.

Unde ar putea lovi Rusia în Europa? Rusia a utilizat deja strategii similare în timpul invaziei Ucrainei, efectuând atacuri cu rachete de la distanță de teritoriul ucrainean. În replică, Ucraina a reacționat prin distrugerea depozitelor de muniție, a rezervoarelor de combustibil și a punctelor de comandă.

„Dacă comparăm războiul și operațiunile din urmă cu zece ani sau de acum cinci ani, atunci ne dăm seama că trebuie să acceptăm că și zonele din spate vor fi aprig afectate. Trebuie să presupunem că un agresor va folosi întregul spectru al forței cinetice și non-cinetice pentru a distruge liniile de comunicație, inclusiv în zona din spate.

Aceasta variază de la acte de sabotaj prin război electronic și cibernetic până la posibilități cinetice prin rachete, drone și așa mai departe. Îi îndemn pe liderii mondiali să reducă birocrația care împiedică abilitatea țărilor de a folosi arme și tehnologie dintr-o altă națiune. Regulile cine poate folosi ce echipament, cunoscut sub numele de interschimbabilitate, au încetinit masiv timpii de răspuns.

Unde este problema, de exemplu, cu un parașutist dintr-o națiune europeană A care folosește o parașută dintr-o națiune vecină B după ce a fost antrenat cu acest sistem sau atașează echipamente dintr-o țară la elicopterul altea? Dacă nu există nicio problemă tehnică sau de securitate, de ce nu?“, a explicat generalul locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei.

Eliminarea birocrației este crucială pentru a asigura că NATO este suficient de flexibilă în lupta împotriva Rusiei

Unde ar putea lovi Rusia în Europa? Eliminarea aparentă a birocrației care există în mod obișnuit în organizațiile multinaționale este crucială pentru a asigura că NATO este suficient de flexibilă în lupta cu Rusia.

Generalul-locotenent Jan-Willem Maas, comandantul Comandamentului de Sprijin al Apărării din cadrul forțelor armate din Olanda, a fost de acord că eforturile pregătirii pentru un conflict de amploare trebuie intensificate.

„Nu suntem acolo unde ar trebui să fim. Asta este clar. Dar întrebarea este: ce avem de gând să facem în această privință? Dacă vă uitați la ceea ce a făcut Putin până acum, cred că avem o poziție de plecare mult mai bună pentru următoarele operațiuni. Dacă vă uitați la modul în care s-a unit Europa după ce a invadat Ucraina, nu sunt atât de pesimist.

Dar, în același timp, dacă vă uitați la descurajarea militară, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a o face să funcționeze mâine. Și poimâine”, a îndemnat generalul NATO.