Cifrele anunţate de oficialii regiunii federale a Orientului Îndepărtat din Federaţia Rusă indică investiţii străine de 5,7 miliarde de dolari SUA în primele şase luni din 2011, în creştere de 1,8 ori faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit agenţiei Regnum.
Comparativ cu anul 2008, cu perioada de dinaintea crizei economice, investiţiile străine au urcat cu 115,6%.
Banii atraşi sub forma investiţiilor străine directe de Orientul Îndepărtat din Rusia reprezintă numai 6,5% din totalul sumei atrase de întreaga Federaţie Rusă de peste hotare.
Ce îi atrage pe investitori
70% din suma intrată sub formă de investiţii străine directe au vizat investiţiile în extracţia zăcămintelor producătoare de energie din regiunea Sahalin.
Totodată, banii vin în Orientul Îndepărtat şi datorită proiectelor de anvergură aflate în execuţie, precum proiectele de petrol şi gaze din Sahalin, modernizarea magistralelor Transsiberiană şi Baikalo-Amur, staţia hidroelectrică de pe râul Bureia, autostrada Cita-Habarovsk etc.
Cine sunt investitorii? În primul rând, olandezii, care deţin jumătate (49,2%) din investiţiile străine acumulate între 2002 şi 2009, urmaţi de japonezi (12,1%), englezi (8,8%) şi indieni (3,7%). Multe companii care vin cu bani în această regiune o fac prin intermediul offshore-urilor din Insulele Bahamas (6% din total) şi Cipru (3,2%).
În cadrul unui seminar pe tema dinamicii investiţiilor străine în regiune, autorităţile centrale şi locale au subliniat că este necesară îmbunătăţirea climatului investiţional pentru realizarea proiectelor cu participare de capital privat. A fost propusă crearea unor instituţii speciale care să lucreze cu investitorii străini. Asemenea structuri funcţionează deja în regiunile Primorsk şi Habarovsk.