Rusia, mesaj dur către UE: Găsiți ruble! Dacă vreți gaz, găsiți ruble
Vyacheslav Volodin susține că oficialii europeni nu au niciun motiv real pentru a justifica de ce nu pot sau nu vor să plătească importurile de gaze naturale în ruble rusești.
De asemenea, acesta a avertizat țările europene că și îngrășămintele, cerealele, uleiul alimentar, petrolul, cărbunele, metalele și lemnul ar urma să fie achiziționate doar în ruble rusești.
„Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare despre motivul pentru care nu pot plăti în ruble. Găsiți ruble! Dacă vreți gaz, găsiți ruble. În plus, ar fi corect – acolo unde este benefic pentru țara noastră – să se lărgească lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, lemn etc.”, a scris Vyacheslav Volodin pe Telegram, miercuri, 30 martie, relatează agenția de presă Reuters.
Acesta afirmă că încercarea disperată a Statelor Unite ale Americii și a Uniunii Europene de a izola economic Rusia este un act irațional de auto-vătămare, aruncând economia occidentală în recesiune. În prezent, Kremlinul afirmă că sancțiunile occidentale impuse Rusiei reprezintă o declarație de război economic.
„Prin aceste sancțiuni, prin încercările voastre de a ne izola, v-ați izolat pe voi înșivă. Au făcut tot ce au putut pentru a submina încrederea în dolarul american și în euro, astfel încât Rusia refuză acum să deconteze în aceste monede”, a adăugat Vyacheslav Volodin.
Reamintim că, recent, autoritățile ruse au propus retragerea acţiunilor companiilor ruseşti de la bursele străine, în urma sancțiunilor care au fost impuse din cauza invaziei din Ucraina.
Rusia, decizie drastică după sancțiunile impuse de Occident. Vrea să retragă acțiunile companiilor de la bursele străine
Măsura a fost propusă de Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia, cu o ulterioară conversie în titluri ruseşti şi pregăteşte un proiect de lege în acest sens, scrie EFE.
Iniţiativa de retragere a acţiunilor companiilor ruseşti de la bursele străine a apărut ca urmare a prăbuşirii acţiunilor principalilor emitenţi ruşi de la Bursa din Londra, din cauza sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, a scris la rândul său Interfax.
După această cădere, Bursa din Londra a oprit pe 3 martie vânzarea de acţiuni a 27 de companii ruseşti. Scăderea a fost de aşa natură că pe 2 martie preţul acţiunilor Sberbank au scăzut la un cent, cele ale Gazprom s-au depreciat cu 89% şi ale Lukoil cu 97,2%.
De asemenea, titlurile Nornikel s-au redus cu 37%, ale Rosneft cu 70,4% şi ale Novatek cu 91%, printre altele. Ministerul rus de Finanţe se aşteaptă ca prin această măsură „să se reducă riscul unei redistribuiri a controlului corporativ ca urmare a vânzării acestor titluri în afara pieţei”.
Potrivit sursei citate de agenția rusă, se prevede ca iniţiativa să fie inclusă într-un proiect de lege privind optimizarea cerinţelor pentru companiile pe acţiuni, care deja a trecut în primă lectură de Camera Inferioară a Parlamentului rus.