Un diplomat rus de rang înalt a avertizat cu severitate Washingtonul împotriva furnizării de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Acesta a mai spus că dacă SUA vor face acest pas, atunci țara pune efectiv într-o stare apropiată de ceea ce poate fi descris ca fiind o parte a conflictului.
Rusia, avertisment dur pentru SUA. Țara nu ar trebui să trimită arme cu rază lungă în Ucraina
Un diplomat rus de rang înalt a avertizat vineri cu severitate Washingtonul împotriva furnizării de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina, menționând că SUA se află în echilibru la limita implicării directe în conflict.
Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a amintit, de asemenea, doctrina militară a țării, care prevede utilizarea armelor nucleare în cazul unei amenințări la adresa existenței statului rus.
„Am avertizat în repetate rânduri SUA cu privire la consecințele care pot urma dacă SUA continuă să inunde Ucraina cu arme”, a declarat Ryabkov. „Se pune efectiv într-o stare apropiată de ceea ce poate fi descris ca fiind o parte a conflictului”.
Vorbind la televiziunea de stat, Ryabkov a avertizat că „o marjă foarte îngustă care separă SUA de a deveni parte a conflictului nu trebuie să creeze o iluzie pentru forțele antirusești furioase că totul va rămâne așa cum este dacă o trec”.
Federația Rusă va continua ofensiva în Ucraina
El a subliniat că Rusia își va continua ofensiva în Ucraina până când își va atinge obiectivele.
„Rusia este capabilă să își apere pe deplin interesele, iar obiectivele operațiunii militare speciale vor fi pe deplin atinse”, a declarat Ryabkov.
El a subliniat că doctrina militară a Rusiei stipulează că aceasta ar putea folosi arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi care implică arme de distrugere în masă sau o agresiune cu arme convenționale care amenință însăși existența statului rus.
Capacitatea de atac a Ucrainei a fost consolidată
Livrările de lansatoare multiple de rachete americane HIMARS au consolidat capacitatea de atac a armatei ucrainene, care le-a folosit pentru a lovi facilități de infrastructură cheie și alte ținte. Sistemele montate pe camioane lansează rachete ghidate prin GPS, capabile să atingă ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri (50 de mile).
Până în prezent, autoritățile americane s-au abținut să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai mare de acțiune pentru lansatoarele HIMARS, care pot atinge ținte de până la 300 de kilometri și care ar putea permite armatei ucrainene să lovească zone din interiorul Rusiei.
„Avertizăm SUA să nu facă pași provocatori, cum ar fi livrări de arme cu rază de acțiune mai lungă și mai devastatoare”, a declarat Ryabkov. „Este un drum spre nicăieri, plin de consecințe grave, a căror responsabilitate va fi în întregime a Washingtonului”, scrie ABC News.