Avertisment ferm venit din partea Moscovei, la adresa Coreei de Sud, după ce aceasta din urmă a lăsat de înţeles că ar putea trimite ajutor letal Ucrainei.

Kremlinul avertizează Coreea de Sud să nu se implice în războiul din Ucraina

Orice astfel de decizie ar face din Coreea de Sud un participant la conflict, este poziţia clară a Kremlinului, exprimată de purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Din păcate, Seulul a adoptat o poziţie mai degrabă neprietenoasă în toată această poveste.

Ei vor încerca să atragă direct tot mai multe ţări în acest conflict. Dar, bineînţeles, începerea livrărilor de arme ar însemna, în mod implicit, un anumit nivel de implicare în acest conflict”, a precizat Dmitri Peskov miercuri, 19 aprilie.

Reamintim că preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat într-un interviu recent acordat agenţiei Reuters că ţara sa ar putea lua în considerare trimiterea de ajutor letal Ucrainei, dacă ar avea loc un atac de amploare asupra civililor.

„Dacă ar exista o situaţie pe care comunitatea internaţională nu o poate aproba, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcare gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar”, a precizat liderul sud-coreean.

Până acum, Coreea de Sud a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a furnizat ajutor economic şi umanitar Kievului, însă s-a ferit să trimită arme Ucrainei.

Dmitri Medvedev ameninţă că Rusia va trimite cele mai noi arme ruseşti în Coreea de Nord

O poziţie dură de la Moscova a venit şi din partea fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care a lăsat de înţeleg că Rusia ar putea răspunde Coreei de Sud, dacă Seulul va înarma Ucraina.

„Mă întreb ce vor spune locuitorii acestei ţări (Coreea de Sud – n.r.) când vor vedea cele mai noi modele de arme ruseşti în mâinile celor mai apropiaţi vecini ai lor – partenerii noştri din RPDC (Coreea de Nord – n.r.)?”, este mesajul postat de Dmitri Medvedev pe reţeaua Telegram.

Până în prezent, Coreea de Sud s-a ferit să creeze tensiuni pe relaţia cu Rusia, având în vedere companiile sale care operează în această ţară, dar şi influenţa pe care Moscova o are asupra Coreei de Nord.

Săptămâna viitoare, preşedintele Yoon Suk Yeol merge în Statele Unite, pentru un summit cu preşedintele Joe Biden, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de alianţă între cele două ţări.

În SUA, liderul sud-coreean va căuta „rezultate tangibile” în ceea ce priveşte eforturile aliaţilor de a îmbunătăţi răspunsurile la ameninţările în curs din partea Coreei de Nord.

„Dacă izbucneşte un război nuclear între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, probabil că nu este vorba doar de o problemă între cele două părţi, ci probabil că întreaga Asie de Nord-Est se va transforma în cenuşă. Acest lucru trebuie oprit”, spunea liderul de la Seul.