Rusia avertizează Europa: Va plăti un preţ ”ridicat” pentru embargoul petrolier impus

Uniunea Europeană, gaze naturale, Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Războiul din Ucraina ia o întorsătură neașteptată. Toate sancțiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei s-ar putea întoarce chiar împotriva sa. Un avertisment în acest sens a venit din partea Moscovei.

Avertisment de ultimă oră către Europa. Sancțiunile impuse Rusiei ar putea să genereze mai multe probleme decât Occidentul ar fi luat în calcul. Vicepremierul Alexander Novak a făcut anunțul.

În cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg, acesta anunță că Europa va plăti un preț ”suplimentar” pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei, el făcând referire la miliarde de dolari.

Precizările acestuia vin în contextul în care Moscova a promis astăzi că va accelera discuțiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China, scrie Reuters. 

„Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere”, a spus vicepremierul Alexander Novak. Pe de altă parte, el nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.

Rusia își redirecționează vânzările de gaze către India și China

Menționăm faptul că la momentul actual, dar și înainte de declasarea războiului din Ucraina, Rusia a fost jucător cheie pentru Europa în ceea ce privește exporturile sale de energie de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, având în vedere războiul din Ucraina, liderii statelor UE au anunțat un nou set de sancțiuni prin care au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului.

Alte sancțiuni impuse de Executivul comunitar vizează eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

În ceea ce privește modalitatea în care Europa va renunța la dependența de Rusia, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene anunța că toate sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

Europa și SUA au planificat ”prost” securitatea energetică

De cealaltă parte însă, Rusia are cu totul alte așteptări. Mai exact, Novak estimează  că planul de reducere a importurilor de petrol din Rusia ar putea duce la o penurie de produse petroliere pe piaţa europeană.

În același timp, el a lansat și acuzații dure la adresa SUA, dar și a Europei, despre care spune că au planificat ”prost securitatea energetică”.

Totodată, el a mai adăugat că Rusia poate să își redirecționeze exporturile de energie în țări precum India sau China astfel încât să poată să își acopere toate pierderile provocate de pierderea vânzărilor din Europa.