O uniune vamala intre Belarus, Kazahstan si Rusia ar putea sa fie pusa in practica la 1 aprilie anul urmator, a anuntat ministrul de externe al primului stat, Andrei Evdocenko. Cele mai importante modificari in regimul vamal al celor trei tari ar fi eliminarea taxelor pentru comertul intre ele si aplicarea unor taxe identice pentur produsele provenite din tari terte. De asemenea, Rusia trebuie sa desfiinteze punctele de control sanitar de la granitele comune cu Belarus si Kazahstan.

Ministrul bielorus a explicat ca uniunea vamala era programata pentru 2010, dar ca Rusia si Belarus au decis ca, in urma progreselor inregistrate in procesul de unificare a tarifelor, pot aplica protocolul mai devreme, urmand sa includa Kazahstanul atunci cand acesta va fi pregatit.

Concret, pana in prezent, circa 95% dintre tarifele celor doua tari au fost armonizate, ramanand in discutie 2.000 de produse dintre care 1.000 de produse textile din Belarus au un regim special dat de reglementari UE in materie de importuri.