Rusia este revoltată de deciziile luate în anumite ţări la adresa sa. Ministrul rus al Apărării cere ca reprezentanţii acestora să răspundă penal pentru faptele lor.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a cerut miercuri şefului Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, să studieze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor autorităţilor din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta monumentele dedicate gloriei ostaşilor sovietici, informează agenţia de presă rusă oficială TASS.
„Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, s-a adresat preşedintelui Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, solicitându-i să analizeze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor puterii din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta structurile comemorative în onoarea cetăţenilor sovietici” care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial, se afirmă în mesajul trimis de Şoigu lui Bastrîkin.
Serghei Şoigu vorbeşte despre „cei mai odioşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale din unele state”
În text, ministrul rus menţionează că, în ultimul timp, „se observă o înmulţire a tentativelor unor responsabili din unele state străine de a falsifica adevărul istoric despre contribuţia decisivă a Uniunii Sovietice în zdrobirea invadatorilor fascişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numită în Rusia cea de-a doua conflagraţie mondială, scrie Agerpres.
În acelaşi text, Şoigu – citat de TASS – subliniază că „cei mai odioşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale din unele state iau decizii cu privire la demontarea” monumentelor care glorifică ostaşii sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.
În acest sens, ministrul rus a dat ca exemplu recenta demontare a monumentului mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga la decizia primarului sectorului şase al capitalei cehe. Vinerea trecută, statuia mareşalului Konev a fost dată jos de pe piedestal, urmând să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei cehe în 1945.
Sculptura de bronz, inaugurată în 1980, urmează să fie expusă într-un viitor muzeu dedicat istoriei secolului al XX-lea. Ambasada rusă a declarat atunci că decizia de a înlătura monumentul face parte dintr-o campanie care „ofensează memoria soldaţilor Armatei Roşii”, potrivit presei de la Moscova.