Ucrainenii ar trebui să aibă libertatea de a alege singuri în problema integrării europene şi nu de a face această alegere sub influenţa Uniunii Europene, deoarece aceasta înseamnă amestec în treburile interne ale unui stat, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksei Meşkov, în finalul discuţiilor purtate joi la Atena cu şeful diplomaţiei elene, Evangelos Venizelos, cu care a abordat, între altele, şi tema Parteneriatului Estic, relatează agenţia de presă RIA Novosti.
‘Rusia face apel la partenerii săi din Uniunea Europeană să nu se amestece în afacerile interne ale Ucrainei’, a declarat Meşkov după întâlnirea de la Atena, explicând că ‘ucrainenilor trebuie să li se permită să-şi aleagă singuri’ calea ce o vor urma în viitor.
‘Este nevoie acum ca unii dintre partenerii noştri să se exprime mai puţin cu privire la Ucraina. Este fundamental important ca barca să nu fie clătinată, ci să fie căutate cu adevărat soluţii la problemele economice ale Europei. Pentru că nu în piaţă se rezolvă astfel de probleme, ci la masa negocierilor serioase pentru găsirea modalităţilor privind depăşirea crizei economice în Europa şi îmbunătăţirea situaţiei economice în Ucraina’, a pledat ministrul adjunct rus de externe.
În acest context, reprezentantul diplomaţiei ruse a amintit că multe ţări din Parteneriatului Estic (ce include Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan) fac parte în acelaşi timp şi din CSI (Comunitatea Statelor Independente), iar unele dintre acestea sunt semnatare ale Tratatului pentru securitate colectivă (ODKB) şi parte a mai multor sute de acorduri în cadrul acestor formule de cooperare din spaţiul postsovietic.
‘Să te porţi acum ca şi cum nimic din toate acestea nu există, să începi să construieşti relaţii cu aceste state de la zero ar fi greşit, în opinia mea. Este fundamental important să se ţină cont de toate aceste aspecte, în interesul acestor ţări, pentru dezvoltarea lor economică şi bunăstarea lor socială’, a mai spus înaltul diplomat rus, indicând că Rusia porneşte de la aceste premise în relaţia sa cu partenerii săi occidentali cu privire la spaţiul postsovietic.
Joi, premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat că autorităţile de la Kiev vor semna în curând Acordul de asociere la UE. Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, UE speră ca acordul cu Ucraina să fie semnat la viitorul summit bilateral din 2014, care ar putea avea loc în primăvară. În acelaşi timp, premierul Azarov a declarat că Ucraina încearcă să obţină schimbări în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acordului cu UE şi nu doreşte revizuirea textului. Modificările asupra cărora insistă Kievul sunt importante pentru a menţine funcţionarea normală a economiei ţării şi a sectorului ei agrar, a subliniat şeful executivului ucrainean, reiterând necesitatea unui ajutor financiar de 20 de miliarde de euro în investiţii din partea UE.
Ulterior, după discuţiile purtate în aceeaşi zi la Bruxelles cu vicepremierul ucrainean Serghei Arbuzov, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a declarat că UE a convenit cu Ucraina pregătirea unei ‘foi de parcurs’ privind implementarea acordului.
Decizia guvernului ucrainean de a suspenda semnarea Acordului de asociere la UE a dus la un val de proteste în masă, în cadrul unei mobilizări fără precedent după ‘revoluţia portocalie’ din 2004. AGERPRES