Guvernul de la Moscova vrea astfel majorarea dobânzii aplicate datoriei sub formă de obligaţiuni de la 5% la 8%, arată documentele depuse în justiţie pe 17 februarie şi făcute publice în această săptămână.
Dobânda, aplicată retroactiv, începând cu data de 20 decembrie 2015, creşte datoria Ucrainei, aflată în default, cu aproape 65,6 milioane de dolari, până joi, 24 martie.
Rusia a refuzat anul trecut să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 15 miliarde de dolari, convenită de autorităţile de la Kiev cu investitorii privaţi în obligaţiuni.
Restructurarea datoriilor a fost una dintre condiţiile impuse de FMI pentru un acord de salavare a Ucrainei, grav afectată de conflictul cu separatiştii ruişi din estul ţării.
Procesul de la Londra este numai unul dintre mai multe litigii în care sunt implicate Rusia şi Ucraina, sumele aflate în dispută totalizând aproximativ 100 de miliarde de dolari.
Dobânda cerută de Rusia este mai mare decât cuponul de 7,75% oferit de Ucraina în acordul de restructurare a datoriilor convenit cu creditorii, care a inclus reducerea cu 20% a principalului şi extinderea termenelor de rambursare.
Avocaţii ruşi sugerează revenirea la dobânda de 5%, echivalentă cu 427.083 de dolari pe zi, dacă judecătorul va considera că rata de 8% este prea ridicată. Aceştia mai solicită dobânzi neachitate de 75 de milioane de dolari.
Procesul are loc la Londra întrucât restructurarea datoriilor ucrainene a avut loc conform legislaţiei engleze.
Rusia a cumpărat obligaţiuni guvernamentale ucrainene în decembrie 2013, pentru susţinerea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, cu câteva luni înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere, iar Rusia să anexeze Crimeea.
Randamentul obligaţiunilor a fost convenit la un nivel de 5%, la jumătate faţă de randamentele din piaţă de la momentul respectiv.