Rusia comite aceleași greșeli în campania din estul Ucrainei

Așadar, un oficial al Pentagonului a declarat că ritmul „lent” al Rusiei îi epuizează pe soldați, iar forţa de luptă generală a armatei a fost diminuată cu aproximativ 20%. Potrivit oficialilor americanei, generalul Dvornikov a încercat la scurt timp după sosirea sa să determine unităţile aeriene şi terestre dezarticulate să îşi coordoneze atacurile.

Mai mult, unii oficiali speculează cu privire la cine se află în momentul de față la conducerea campaniei, în contextul în care Dvornikov nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni.

Unele dintre zonele pe care forţele ruseşti au reuşit să le cucerească au fost rapid contestate

Totodată, piloţii ruşi continuă să dea dovadă de acelaşi comportament de aversiune faţă de risc pe care l-au avut în primele săptămâni ale războiului. Potrivit informațiilor oferite de oficialii americani pentru New York Times, Rusia încă nu a stabilit niciun fel de superioritate aeriană deoarece piloții trec peste graniţă pentru a lansa lovituri şi apoi se întorc rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spaţiul aerian ucrainean pentru a limita răspunsul forţelor ucrainiene.

Armata rusă a făcut unele progrese în est, unde puterea de foc concentrată şi liniile de aprovizionare scurtate au ajutat forţele sale să ducă lupte intense în ultimele zile. După trei luni, Rusia a cucerit în cele din urmă Mariupol la jumătatea lunii mai, creând o punte terestră cu Peninsula Crimeea.

Chiar și așa, unele dintre zonele pe care forţele ruseşti au reuşit să le cucerească au fost rapid contestate, fiind uneori recucerite de trupele ucrainene.

„Ruşii au cucerit Harkov pentru o scurtă perioadă de timp; ucrainenii au contraatacat şi au recucerit Harkovul”, a declarat secretarul apărării, Lloyd J. Austin III.

Conform oficialilor din SUA, tăierea liniilor de aprovizionare ruseşti la est de Harkov ar pune trupele ruseşti în aceeaşi situaţie în care s-au aflat după avansul lor asupra Kievului, la începutul războiului. Aceștia subliniază că armata rusă urmează o metodă doctrinară de tip sovietic, în care trupele de pe teren nu sunt împuternicite să semnaleze defecte în strategie care ar trebui să fie evidente sau ajustate.