Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a declarat marți, 14 martie, că Moscova ia drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 și o dronă americană deasupra Mării Negre.
„Considerăm acest incident drept o provocare”, a spus Anatoli Antonov pentru agenția de presă RIA Novosti, după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.
Rusia nu dorește să intre în conflict cu SUA
Marți, pe data de 14 martie, o dronă militară MQ-9 s-a prăbușit în Marea Neagră după ce un avion rusesc Su-27 i-a lovit elicea, relatează Pentagonul. Acesta este primul incident de la izbucnirea războiului din Ucraina, acum mai bine de un an.
Rusia neagă că ar fi avut vreun contact și susține că drona s-a prăbușit după ce a efectuat o manevră brusc, într-un unghi ascuțit.
Ambasadorul rus a declarat că întâlnirea sa de la Departamentul de Stat a fost „constructivă” şi că nu a fost ridicată problema unor posibile „consecinţe” pentru Moscova ca urmare a incidentului, conform sursei citate.
„În ceea ce ne priveşte, nu dorim nicio confruntare între SUA şi Rusia. Suntem în favoarea construirii unor relaţii pragmatice, în beneficiul popoarelor rus şi american”, a adăugat acesta.
Un avion de vânătoare rus Su-27 a interceptat și a lovit marți elicea unei drone de supraveghere MQ-9 „Reaper” a armatei americane, provocând prăbușirea acesteia în Marea Neagră, a anunțat Pentagonul, în primul incident de acest fel de la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste un an.
Cum a avut loc incidentul
Două avioane rusești Su-27 au efectuat ceea ce armata americană a descris ca fiind o interceptare nesăbuită a dronei de spionaj americane înainte ca unul dintre ele să se ciocnească cu aceasta.
Între timp, Administraţia de la Moscova a negat acuzaţiile Washingtonului privind o coliziune a unui avion de vânătoare al Rusiei cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre, recunoscând însă manevrele de interceptare.
Ministerul rus al Apărării a confirmat că avioane de vânătoare ruse au interceptat o dronă militară americană deasupra Mării Negre, negând însă versiunea Washingtonului privind coliziunea.
„În urma unei manevre brutale, drona MQ-9 a început să zboare necontrolat, a pierdut altitudine şi a atins suprafaţa apei. Avioanele de vânătoare nu au avut niciun contact cu drona”, a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.