"Rusia, ţară unde secera, ciocanul şi steaua constituie simbolurile Victoriei (din al Doilea Război Mondial), nu va reacţiona niciodată liniştită la asemenea decizii", a precizat oficialul rus. El a adăugat că pentru ruşi interdicţia dictată de legislativul de la Chişinău este "un sacrilegiu, sau chiar ceva ridicol". Karasin nu a exclus ca "forţele sănătoase ale Moldovei să atace această decizie şi să combată pe plan juridic acest tip de acţiuni".

La 12 iulie, parlamentul de la Chişinău a condamnat crimele regimului comunist din perioada când Republica Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică şi a interzis simbolistica comunistă, încă folosită de principalul partid de opoziţie, Partidul Comuniştilor din Moldova (PCM).
Fostul preşedinte al ţării şi lider al PCM, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va contesta aceste două decizii la Curtea Constituţională. Legea care interzice simbourile comuniste pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar urma să intre în vigoare pe data de 1 octombrie.