Amplu plan de consolidare a armatei în Rusia
Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, a anunțat miercuri un amplu plan de consolidare a armatei ruse, prin adăugarea a două noi corpuri și a 30 de formațiuni până la sfârșitul acestui an. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei reuniuni a conducerii ministerului condus de Şoigu.
Potrivit ministrului, planurile includ formarea a două corpuri armate generale blindate, împreună cu 14 divizii și 16 brigăzi, care sunt planificate să fie complet formate până la sfârșitul anului în curs.
Aceste acțiuni sunt menite să întărească capacitățile militare ale Rusiei și să se adapteze la amenințările emergente la adresa securității militare a țării.
„Două corpuri armate generale blindate şi treizeci de formaţiuni, dintre care 14 divizii şi 16 brigăzi, sunt planificate să fie formate până la sfârşitul anului”, a declarat Şoigu la o reuniune a conducerii ministerului pe care îl conduce.
„Vom continua să îmbunătățim în continuare componenta de luptă şi numerică a armatei ruse proporţional cu ameninţările emergente la adresa securităţii militare a ţării”, a mai spus ministrul, citat de Interfax.
Şoigu a detaliat că în ultima perioadă au fost formate deja un corp de armată, o divizie de puşcaşi motorizaţi, flotila fluvială a râului Nipru și o brigadă de ambarcațiuni fluviale a flotilei. Deciziile recente vin pe fondul unor schimbări strategice majore în cadrul armatei ruse.
La începutul acestei luni, ministrul Apărării a anunțat că districtele militare Moscova și Leningrad au fost reconstituite, ca urmare a unui decret prezidențial. Această reorganizare face parte dintr-un efort mai amplu de consolidare a capacităților militare din Rusia.
Efectivul maxim al armatei ruse, majorat prin decret de Vladimir Putin
Conform unui decret dat de Vladimir Putin la sfârșitul anului precedent, efectivul maxim al Forțelor Armate ale Federației Ruse a fost majorat cu 170.000 de militari, până la un total de 1.320.000 de persoane.
Această măsură vine în contextul în care Rusia a recrutat sute de mii de oameni prin contracte.
Ministerul rus al Apărării a justificat aceste acțiuni prin „creșterea amenințărilor tot mai mari la adresa țării, asociate cu operațiunile militare speciale și cu extinderea continuă a NATO”.
În ianuarie anul trecut, şeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, a declarat într-un interviu acordat site-ului aif.ru că motivul pentru ajustarea planului de dezvoltare a Forţelor Armate ruse a fost aspiraţiile Finlandei şi Suediei de a adera la NATO, precum şi utilizarea Ucrainei pentru a duce un război hibrid împotriva Rusiei.
„Pentru a neutraliza aceste ameninţări, conducerea de vârf a ţării a stabilit sarcina de a ajusta planul de construire şi dezvoltare a Forţelor Armate.
Parametrii (…) principali sunt crearea districtelor militare Moscova şi Leningrad, formarea a trei divizii de puşcaşi motorizaţi ca parte a asociaţiilor militare generale în regiunile Herson şi Zaporojie, precum şi a unui corp de armată în Karelia”, a declarat atunci Gherasimov.
Între timp, Ucraina dezbate o nouă lege de mobilizare, având în vedere că se confruntă cu o lipsă de trupe pregătite de luptă.
De asemenea, sprijinul din partea Washingtonului a fost blocat de disputele politice înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.