Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Austria pentru a doua zi consecutiv
Livrările de gaze naturale din Rusia către Austria au fost oprite duminică pentru a doua zi la rând din cauza unei neînțelegeri legate de prețuri. Gazprom a oprit, sâmbătă, livrările de gaze naturale către compania austriacă OMV, după ce aceasta a spus că ar putea reține o parte din gazele furnizate ca despăgubire într-un conflict contractual pe care l-a câștigat în arbitraj.
Livrările către Austria erau încă blocate duminică, dar cantitatea totală de gaze rusești transportată zilnic prin Ucraina (principalul traseu spre UE) rămâne la 42,4 milioane de metri cubi. Austria primea 17 milioane de metri cubi de gaze rusești pe zi, înainte de oprire. Acum, alți cumpărători din Europa au preluat cantitățile de gaze rusești care nu au fost vândute.
O persoană care cunoaște situația gazelor rusești în Europa a spus că acestea sunt în continuare mai ieftine decât multe alte surse. Din acest motiv, cantitățile care ar fi trebuit să ajungă în Austria au fost vândute rapid altor cumpărători europeni. Persoana nu a spus însă ce companii europene au cumpărat gazele rusești destinate Austriei.
Austria are suficiente gaze naturale
Guvernul de la Viena a anunțat recent că Austria dispune de suficiente rezerve de gaze naturale pentru a face față eventualelor întreruperi în aprovizionare, asigurându-se că nu vor exista deficite semnificative în perioada imediat următoare.
Autoritățile austriece au precizat că, dacă va fi necesar, vor căuta să importe gaze naturale din alte surse externe, cum ar fi Italia sau Germania, pentru a suplini orice eventuală lipsă. Aceste măsuri sunt menite să garanteze continuitatea aprovizionării cu energie, chiar și în condițiile unei posibile scăderi a livrărilor de gaze rusești către țară.
Livrările rusești ar putea să nu mai dureze mult timp
Livrările de gaze rusești care ajung în Europa ar putea să nu mai dureze mult timp. Conducta din era sovietică, care transportă gaze naturale prin Ucraina, este programată să fie închisă la sfârșitul acestui an deoarece Ucraina nu vrea să prelungească acordul de tranzit. Dacă Ucraina va închide ruta de tranzit pentru gaze naturale, Rusia va putea livra cantități mari de gaze doar către Ungaria, care primește majoritatea gazelor rusești printr-o conductă ce trece în principal prin Turcia.
De altfel, Yamal-Europa, conducta care trecea prin Belarus, a fost deja închisă după o dispută. În plus, ruta Nord Stream, care trecea pe sub Marea Baltică, a fost distrusă de explozii anul trecut.