Rusia continuă sancțiunile împotriva SUA! Noi responsabili americani pe lista neagră a lui Putin
În cursul zilei de luni, diplomația rusă a actualizat lista responsabililor americani sancționați. Concret, Federația Rusă a decis ca secretarul trezoreriei Janett Yellen să nu mai aibă voie să intre pe teritoriul țării.
Amintim că Moscova a publicat lista celor peste 900 de personalități americane cărora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Rusiei. Printre cei care se află pe această listă se numără președintele american Joe Biden, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, și cunoscutul actor Morgan Freeman.
Actualizarea conține 61 de nume, în special responsabili guvernamentali și politici, dar și patronii unor mari întreprinderi din sectoarele apărării și energiei. Pe lângă Janet Yellen au mai fost sancționați Jennifer Granholm, ministrul american al Enegiei, sau directorul operatorului de sateliți OneWeb, Neil Masterson. De asemenea, pe noua listă sunt incluși și directorul de la Universal Pictures și agenția internațională de rating Fitch sunt de asemenea adăugați pe listă.
„Pe listă au fost incluşi 61 de cetăţeni americani din rândul conducătorilor de mari întreprinderi ai complexului militaro-industrial, ai platformelor mediatice şi agenţiilor de rating, întreprinderilor de construcţie aeronautică şi navală”, precizează Ministerul de Externe rus.
Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei
Amintim faptul că Uniunea Europeană a anunţat recent o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea parțială a importurilor de petrol.
„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat recent Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că limitarea importurilor de petrol rusesc va priva Rusia de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina.
„Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, a fost argumentul lui Charles Michel .
Menționăm faptul că embargoul petrolier asupra Rusiei este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, state europene care s-au opus ferm propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.
Întrucât liderii europeni nu au putut ajunge la un acord comun privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, au acceptat recent oprirea parțială a importurilor ruse de pe cale maritimă.
Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că le vor furniza petrol, în cazul în care Rusia își va bloca exporturile pe cale terestră, drept reacție la sancțiunile economice.