SUA și aliații se apropie periculos de mult de un conflict nuclear cu Federația Rusă. Avertismentul venit direct de la Kremlin
Statele Unite ale Americii (SUA) fac echilibristică în pragul unui conflict între puterile nucleare, lansând o confruntare hibridă împotriva Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a declarat marți Ministerul rus de Externe.
„După ce au provocat o agravare a crizei ucrainene și au declanșat o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul și aliații săi se află în echilibru periculos în pragul unei confruntări militare deschise cu țara noastră, ceea ce înseamnă un conflict armat direct între puteri nucleare”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, adăugând că prezentarea Rusiei drept o țară care amenință cu arme nucleare este „inacceptabilă”.
Nu există un pericol real ca Federația Rusă să folosească arme nucleare în Ucraina
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a vorbit și despre ultimele declarații făcute de partidul de guvernământ din Japonia. Premierul Fumio Kishida a declarat că există un pericol real ca Federația Rusă să folosească arme nucleare în Ucraina, dar Maria Zaharova spune că nu se pune problema de așa ceva.
„Cu toate acestea, partidul de guvernământ japonez preferă să nu observe o astfel de politică destabilizatoare a patronului său american”, spune aceasta, adăugând că „sunt absolut inacceptabile tentativele de a distorsiona, în scopuri propagandistice, logica descurajării pe care se bazează comentariile oficiale ale Rusiei asupra problemelor nuclear”, arată Associated France Presse.
Se așteaptă ca numărul focoaselor nucleare să crească în următorii 10 ani
Se preconizează că națiunile înarmate nuclear vor căuta mai multe arme în următorul deceniu, în ciuda faptului că în ultimii 50 de ani a avut loc o scădere drastică a numărului de focoase nucleare la nivel mondial.
Potrivit datelor colectate de agenția Anadolu de la Stockholm Institute for Peace Research (SIPRI) și alte surse conexe, numărul de focoase nucleare ar putea crește la nivel global.
Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) a fost semnat la 1 iulie 1968 și a intrat în vigoare în 1970 pentru a preveni escaladarea cursei înarmărilor nucleare, după ce SUA au folosit prima bombă nucleară din lume împotriva Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Acordul se bazează pe trei principii de bază: prevenirea proliferării nucleare, utilizarea energiei nucleare în scopuri civile și dezarmarea nucleară.
Nouă țări au focoase nucleare, SUA și Rusia deținând aproximativ 90% din aceste focoase, care totalizează 12.705. Începând cu ianuarie 2022, SUA au 5.428 de focoase, în timp ce Rusia are 5.997 de focoase.
China are 350 de focoase, Franța 290, iar Marea Britanie posedă 225 de focoase. Lista continuă cu Pakistanul care deține 165, India 156, Israelul 90, iar Coreea de Nord 20 de focoase nucleare.
Creșterea numărului de focoase nucleare
Raportul „Anuarul 2022” al SIPRI a avertizat că numărul de focoase nucleare ar putea crește din nou la nivel mondial după Războiul Rece dacă țările care dețin arme nucleare nu iau măsuri concrete de dezarmare cât mai curând posibil.
Potrivit raportului, scăderea actuală a numărului de focoase nucleare ale SUA și Rusiei în comparație cu anul 2021 și cu anii precedenți se datorează dezmembrării focoaselor învechite în cadrul eforturilor de modernizare.
China, care nu are o politică transparentă în ceea ce privește armele nucleare, se află într-un prag important de creștere a capacității sale de arme nucleare. Imagini din satelit luate din țară arată 300 de noi silozuri de rachete în construcție.
În 2021, Marea Britanie și-a anunțat decizia de a-și mări capacitatea de focoase nucleare la 260. De asemenea, Regatul Unit a informat că țara nu va face publice cifrele privind capacitatea sa operațională de focoase nucleare, focoasele desfășurate și rachetele.
Coreea de Nord a făcut, de asemenea, din actualul său program nuclear militar un element central al strategiei sale de securitate națională. Se estimează că țara are suficient material pentru a produce 40-45 de focoase, deși numărul de focoase de care dispune în prezent este de aproximativ 20.
Franța a anunțat, de asemenea, lansarea unui program de dezvoltare a unui submarin cu rachete balistice cu combustibil nuclear.
India și Pakistanul au anunțat, de asemenea, anul trecut că vor dezvolta rachete capabile să transporte focoase nucleare.