Rusia amenință România! Un general rus aflat în rezervă a venit cu o veste cruntă pentru România. Acesta precizează că țara noastră, dar și Polonia, riscă să ajungă o țintă a Federației Ruse.
Un general rus aflat în rezervă amenință România și Polonia. Acesta spune că vor exista atacuri împotriva acestor două țări, membre ale Alianței Nord Atlantice (NATO), dacă avioanele de luptă donate Ucrainei vor folosi aeroporturile lor pentru efectuarea de misiuni împotriva forțelor ruse.
Aceste amenințări vin în contextul în care au apărut informații cu privire la transferul de avioane de luptă F-16 în Ucraina. Totuși, acest transfer este la nivel de tatonări, lucru confirmat chiar de către șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, Andrii Yermak.
„Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”, spune acesta.
Polonia și România, țintele Federației Ruse
Generalul (r.) Evgheni Bujinski a declarat că România și Polonia vor redeveni ținte ale Federației Ruse dacă aceste avioane ar opera de pe aeroporturile militare din aceste două țări, arată Defense România, care adaugă că generalul rus aflat în rezervă omite din scenariul său faptul că atât Polonia, cât și România, fac parte din NATO, iar o astfel de acțiuni a Rusiei ar duce-o într-un război cu cea nai puternică alianță din istorie.
„Dacă state NATO decid să se implice (n.r. – prin punerea la dispoziție a infrastructurii militare pentru avioane F-16 transferate Ucrainei) și să opereze de pe baze aeriene ale Alianței, din apropierea Ucrainei, precum România sau Polonia spre exemplu, ele devin o țintă legitimă din punct de vedere al dreptului internațional”, spune generalul rus.
Părerile sunt împărțite cu privire la transferul de avioane F-16
Momentan, părerile sunt împărțite cu privire la transferul acestor avioane. Oficialii ucraineni spun că ele ar reprezenta un avantaj important în fața aviației ruse.
În timp ce există țări care sunt dispuse să trimită aeronavele de luptă, precum Slovacia sau Polonia, există țări precum SUA și Germania care exclud o astfel de mutare.
Polonia, chiar dacă este de acord cu un astfel de transfer, a subliniat că decizia trebuie să fie una unilaterală a NATO și eventualul transfer să fie făcut coordonat.