Sumele obținute se bazează pe o creștere a prețurilor petrolului de aproximativ 50% în acest an, atingând maximul din ultimii 13 ani. Vânzările Rusiei de petrol și gaze ar putea atinge un total de 285 de miliarde de dolari în acest an, adică cu 20% mai mult decât încasările de 235,6 miliarde de dolari obținute din petrol și gaze în 2021, potrivit Bloomberg, citat de BussinessiInsider.

O mare parte din câștigurile Rusiei provin din Uniunea Europeană, din cauza dependenței blocului comunitar de energia rusă. UE obține aproximativ 40% din gazul natural din Rusia. Multe țări din UE, inclusiv Germania, cea mai mare economie a Europei, depind de gazul rusesc.

Europa, cumpărător major de produse energetice rusești

Potrivit Administrației pentru Informații Energetice din SUA (EIA), Europa este o destinație-cheie pentru exporturile de energie ale Rusiei. În general, Europa este un cumpărător major de produse energetice rusești.

Sancțiunile împotriva Rusiei în urma războiului din Ucraina „au fost subminate de importurile continue de combustibili fosili din Rusia, în special către UE”, menționează CREA în raportul său.

„Exporturile de combustibili fosili sunt un factor-cheie al dezvoltării militare a Rusiei și al agresiunii brutale împotriva Ucrainei”, a adăugat acesta.

Niciun efect asupra veniturilor Rusiei din combustibili fosili

Organizația de cercetare a recunoscut eforturile UE de a stabili noi obiective de energie curată, pe măsură ce europenii se îndepărtează de energia rusă, dar susține că nu va fi o soluție imediată.

„Chiar dacă UE va înlocui combustibilii fosili ruși în următorii câțiva ani, acest lucru nu va avea niciun efect asupra veniturilor Rusiei din exportul de combustibili fosili pe termen scurt”, potrivit CREA.

Germania a fost cel mai mare client al Rusiei, cheltuind 8,3 miliarde de euro pe importuri, potrivit raportului. Al doilea cel mai mare cumpărător din UE a fost Olanda, care a cheltuit 6 miliarde de euro.

Prețul petrolului a început să crească din nou

Cotaţia barilului de ţiţei a crescut din nou după ce țările membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind interzicerea progresivă a importurilor de țiței din Rusia până la finalul acestui an. Acest lucru a perturbat ușor piața petroliere, care este deja sub presiuni pe fondul creșterii cererii de carburanți înaintea sezonului de vacanțe.

Odată adoptate în totalitate, sancțiunile privind țițeiul vor fi introduse treptat, pe parcursul a șase luni, iar cele privind produsele rafinate pe parcursul a opt luni. Embargoul scutește petrolul din Rusia prin conducte, ca o concesie făcută Ungariei și altor două state din Europa Centrală fără ieșire la mare.

Anumite surse au declarat pentru Reuters că societățile petroliere rusești conduse de Rosneft intenționează să redeschidă deja puțuri pe care le închiseseră din cauza sancțiunilor occidentale.

Ţările Exportatoare de Petrol (OPEC) şi un grup de alte state producătoare, în special Rusia, urmau să decidă dacă mențin planul privind majorarea în cote a furnizărilor de petrol sau dacă vor reacţiona la presiunile Occidentului pentru a deschide robinetul şi a contribui astfel la reducerea prețurilor energiei.