Rusia intenţionează să înregistreze până pe 15 octombrie cel de-al doilea vaccin potenţial al său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19, a anunţat marţi agenţia de presă TASS, care citează agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor, conform Agerpres.

Vaccinul vizat de această decizie a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, ai cărui specialişti au finalizat testele în fază incipientă pe pacienţi umani, săptămâna trecută.

Rusia a înregistrat deja primul ei vaccin potenţial împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, în luna august.

Testele în fază finală pentru acest vaccin, realizate pe un eşantion amplu, de peste 40.000 de oameni, sunt în curs de desfăşurare.

Primul vaccin rusesc ridică semne de întrebare

Un grup de 15 cercetători a trimis recent o scrisoare formală prestigioasei reviste The Lancet în care semnalează o serie de întrebări cu privire la acurateţea datelor puse la dispoziţie despre vaccinul împotriva COVID-19 produs de Rusia, sporind astfel controversele din jurul vaccinului denumit „Sputnik-V”, conform unuia dintre semnatarii scrisorii.

Cercetătorii, proveniţi din 5 ţări, au semnat scrisoarea în care îşi prezintă îngrijorarea cu privire la aceste date conducerii revistei Lancet, conform lui Enrico Bucci, profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia, citat de Reuters care nu a examinat conţinutul scrisorii.

Această decizie aduce în atenţie îngrijorarea crescută din rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la siguranţa şi eficienţa vaccinului Sputnik-V, aprobat pentru folosinţă de autorităţile ruse înainte de încheierea ultimei etape de teste pe oameni.

Această scrisoare oficială a fost semnată la câteva zile după ce un grup mai mare de cercetători – care-i include şi pe cei 15 semnatari ai acestei scrisori – au semnat o scrisoare deschisă către editorii The Lancet, scrisoare publicată pe blogul personal al lui Bucci, după ce prestigioasa revistă medicală a publicat rezultatele din fazele premergătoare de testare obţinute de Institutul moscovit Gamaleia.

Cercetătorii avertizează că au identificat anumite date care se repetă printre datele obţinute în Fazele I/II de testare, ce au trecut prin obişnuitul examen de validare „peer-review” al comunităţii ştiinţifice şi care par a fi „extrem de improbabile”, mai mulţi participanţi la teste înregistrând niveluri de anticorpi identice.

India ar urma să primească 100 de milioane de doze

În acest context, Rusia va furniza Indiei 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva COVID-19, Sputnik V, după încheierea unui acord între Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR) şi compania farmaceutică indiană Dr. Reddy’s, după cum relatează EFE.

Primele tranşe ar putea ajunge la sfârşitul acestui an, în funcţie de rezultatele testelor şi de înregistrarea vaccinului de autoritatea de reglementare a medicamentelor din India.