Ani la rând, experții au avertizat că Vladimir Putin și-a transformat țara, dintr-o democrație în curs de dezvoltare, după destrămarea URSS, într-o putere revanșardă și revizionistă. O putere care încearcă să reafirme agresiv supremația Kremlinului, la nivel mondial, dar și acasă, în Rusia.
Rusia de azi, după chipul și asemănarea lui Putin
Acțiunile din ultimul deceniu au indicat asta, de la invazia Ucrainei și războiul hibrid împotriva Occidentului, până la represiunea care sufocă din ce în ce mai mult societatea civilă rusă. O analiză publicată de site-ul The Hill. Astăzi, se poate vedea că fiecare dintre aceste probleme escaladează, arătând chipul real al unei puteri revizioniste de pe scena mondială.
Cea mai importantă dezvoltare politică din Rusia ultimelor două decenii este efortul lui Putin de a duce Rusia în trecut, experimentând modalități noi de a exercita controlul autoritar asupra societății. Experții și factorii de decizie trebuie să nu-și facă iluzii cu privire la Rusia lui Putin așa cum este ea. Aceleași instrumente autoritare folosite de Kremlin își croiesc drum și în Occident, prin intermediul banilor iliciți și corupției, al războiului informațional care alimentează diverse tulburări politice.
A semănat haos în Occident
Vladimir Putin a folosit puterea Kremlinului pentru a-și susține autoritatea, în timp ce a semănat haos în Occident, pentru a împiedica comunitatea internațională să rămână unită în fața abuzurilor sale.
Kremlinul a atras și giganții tehnologici americani în acțiunile sale de represiune. Când organizația lui Alexei Navalnîi a încercat să facă recomandări pentru cine ar trebui să voteze rușii la alegerile parlamentare din acest an, guvernul rus a exercitat presiuni masive asupra Apple și Google pentru a cenzura conținutul. Confruntându-se cu amenințările de arestare a angajaților locali, companiile au cedat.
Un ecosistem informațional din ce în ce mai pustiit
Deși nu a mers atât de departe ca Partidul Comunist Chinez, care a creat un internet separat, guvernul rus a început să-și flexeze mușchii pentru a-i împiedica pe oameni să vadă ceea ce consideră că nu trebuie văzut. A vorbit despre interzicerea completă a YouTube. Organizațiile mass-media independente din toată țara sunt desemnate ca „agenți străini”, în timp ce o presă de stat necruțătoare umple ”golul”. Rezultatul este un ecosistem informațional din ce în ce mai pustiit, în care trăiesc rușii.
O amenințare la la adresa nedreptăților din prezent
Cea mai recentă lovitură a fost administrată unui pilon al societății civile ruse: ”Memorial”, un ONG fondat pentru a păstra memoria istorică a atrocităților comise de Uniunea Sovietică, este supus unor presiuni uriașe, autoritățile străduindu-se să-l închidă. Putin a văzut în această organizație dedicată refuzului de a uita nedreptățile trecutului o amenințare la adresa nedreptăților din prezent.
Prin închiderea ”Memorial”, el încearcă să anuleze orice contradicție cu versiunea eroică a istoriei pe care el preferă ca rușii să o aibă, indiferent dacă acea versiune a istoriei este reală sau imaginară.
Cel mai longeviv conducător rus de la Stalin încoace
Putin a schimat constituția rusă pentru a-i permite să dețină în continuare președinția până în anul 2036, ceea ce l-ar face cel mai longeviv conducător rus de la Stalin încoace. El remodelează încet, dar fundamental, societatea rusă pentru a elimina controalele normale asupra puterii unui om, vânându-i pe cei care nu sunt de acord cu el, schimbând modul în care oamenii înțeleg lumea din jurul lor și istoria.
Efectul poate să nu fie un peisaj infernal totalitar, dar, cu siguranță, este o țară mai ermetică, pe care elitele o pot folosi ca teren personal de joacă, acumulând averi pentru ei înșiși și pedepsind pe oricine vrea o alternativă.
Egal cu Țarii Rusiei
Dar Putin, despre care se spune că e cel mai bogat om din lume, este mai puțin preocupat acum de bogății. El vrea să-și cimenteze domnia ca unul dintre cei mai măreți lideri din istoria Rusiei, egal cu Țarii Rusiei, al căror nume cuprind termenul „cel Mare”. După cum a scrie Melinda Haring în Foreign Affairs, conducătorii ruși tind să-și măsoare măreția în pământuri.
În anii care au trecut de la invazia Ucrainei, în 2014, Putin a creat un sistem pentru a-și menține puterea, punând cu botul pe labe disidența, susținând lideri puternici și autoritari oriunde poate și stârnind haos în cadrul democrațiilor care vor să i se opună.
Fie că este vorba de otrăvirea politicienilor din opoziție sau de confiscarea unui teritoriu cu forța, toate acțiunile lui Putin se bazează pe presupunerea că vocile din Occident nu vor fi ferme în condamnarea lor. Și că, în cele din urmă, îi vor oferi ceea ce își dorește pentru a detensiona criza pe care el a alimentat-o.