Rusia, decizie drastică după sancțiunile impuse de Occident. Vrea să retragă acțiunile companiilor de la bursele străine

Măsura a fost propusă de Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia, cu o ulterioară conversie în titluri ruseşti şi pregăteşte un proiect de lege în acest sens, scrie EFE.

Iniţiativa de retragere a acţiunilor companiilor ruseşti de la bursele străine a apărut ca urmare a prăbuşirii acţiunilor principalilor emitenţi ruşi de la Bursa din Londra, din cauza sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, a scris la rândul său Interfax.

După această cădere, Bursa din Londra a oprit pe 3 martie vânzarea de acţiuni a 27 de companii ruseşti. Scăderea a fost de aşa natură că pe 2 martie preţul acţiunilor Sberbank au scăzut la un cent, cele ale Gazprom s-au depreciat cu 89% şi ale Lukoil cu 97,2%.

De asemenea, titlurile Nornikel s-au redus cu 37%, ale Rosneft cu 70,4% şi ale Novatek cu 91%, printre altele. Ministerul rus de Finanţe se aşteaptă ca prin această măsură „să se reducă riscul unei redistribuiri a controlului corporativ ca urmare a vânzării acestor titluri în afara pieţei”.

Potrivit sursei citate de agenția rusă, se prevede ca iniţiativa să fie inclusă într-un proiect de lege privind optimizarea cerinţelor pentru companiile pe acţiuni, care deja a trecut în primă lectură de Camera inferioară a Parlamentului rus.

Rusia are de-a face cu o altă sancțiune

Mai mult, Rusia are de-a face cu și mai multe sancțiuni din cauza invaziei din Ucraina. Mai exact, Polonia a adoptat un proiect de lege care va permite interzicerea importurilor de cărbune rusesc, a declarat marți un purtător de cuvânt al cabinetului.

„Nu dorim ca aceste importuri să mai fie posibile, deși ne dăm seama că există un risc legat de faptul că Uniunea Europeană nu a aprobat astfel de acțiuni până în prezent”, a declarat Piotr Muller reporterilor la Varșovia, potrivit Reuters.

Sancțiunile în UE trebuie, de regulă, să fie aprobate de întregul bloc comercial, iar Bruxelles-ul ar putea pedepsi țările care acționează unilateral.

Amintim că Varșovia a cerut Uniunii Europene să includă combustibilii fosili ruși în sancțiunile pe care blocul le-a impus Moscovei. UE a optat însă pentru o strategie de reducere treptată a dependenței de gazul rusesc.