Guvernul rus a publicat pe site-ul său o listă entităților sancționate în ziua de miercuri, 11 mai. Aceasta cuprinde 31 de companii cu sediul în țări care au impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina.

Totodată, au fost vizate în mod special filiale locale ale Gazprom, furnizorul a peste o treime din gazul european, în mare parte prin intermediul gazoductului Yamal-Europa, scrie reuters.com

Operațiunile Gazprom Germania includ cea mai mare instalație de depozitare a gazelor

Operațiunile Gazprom Germania, bazate pe producția de gaz din Rusia, cuprind aprovizionarea angrosiștilor și a comercianților cu amănuntul, precum și depozitarea și transportul prin conducte. De asemenea, operațiunile sale includ cea mai mare instalație de depozitare a gazelor din Germania, la Rehden, în Saxonia Inferioară, cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi. Totuși, lista publicată miercuri nu oferă detalii cu privire la sancțiunile care urmează să fie impuse.

Chiar și așa, în conformitate cu un decret emis de președintele Vladimir Putin la 3 mai, nicio entitate rusă nu are voie să încheie tranzacții cu entitățile vizate de sancțiuni sau să își îndeplinească obligațiile în cadrul tranzacțiilor existente.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile aflate pe lista de sancțiuni. Putin a încadrat decretul drept un răspuns la ceea ce el a calificat drept acțiuni ilegale ale SUA și ale aliaților săi menite să priveze „Federația Rusă, cetățenii Federației Ruse și entitățile juridice rusești de drepturile de proprietate” sau să le limiteze drepturile de proprietate.

SUA și aliații lor au impus cele mai severe sancțiuni din istoria modernă împotriva Rusiei și a elitei de afaceri de la Moscova, măsuri pe care Putin le consideră o declarație de război economic.

Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova va răspunde cu aceeași monedă, deși, până săptămâna trecută, cel mai dur răspuns economic al Kremlinului a fost întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria și solicitarea unui nou sistem de plată pentru cumpărătorii europeni de gaz.

Autoritatea germană de reglementare a rețelelor de energie a preluat controlul operațiunilor Gazprom Germania, după ce Gazprom a abandonat-o luna trecută. Wingas, o subsidiară a Gazprom Germania și unul dintre cei mai mari comercianți de gaze din Germania, a declarat după preluare că va funcționa în conformitate cu parametrii modificați.