Textul în cauză, disponibil pe pagina de internet a Ministerului Culturii, este destinat să lupte împotriva acestei practici foarte răspândite în Rusia, unde muzica şi filmele pot fi descărcate cu uşurinţă de pe net.

În proiect, celor care găzduiesc site-uri li se cere ca, în cazul în care constată o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, să-l notifice în interval de 24 de ore pe proprietarul site-ului vizat. Acesta la rândul său trebuie să suprime imediat conţinutul şi să blocheze accesul.

În cazul în care nu procedează astfel, proprietarii şi gazdele sunt pasibili de amenzi cuprinse între 3000 şi 5000 de ruble în cazul persoanelor fizice (75-125 euro), între 30.000 şi 50.000 de ruble (750-1250 euro) în cazul întreprinzătorilor individuali şi între 300.000 şi 500.000 de ruble (7500-12.500 euro) în cazul firmelor.

Înainte de a deveni lege, textul trebuie prezentat parlamentului, care poate aduce amendamente, iar apoi promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Rusia, care din august este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), este criticată frecvent pentru amploarea pe care a luat-o fenomenul pirateriei în ţară şi pentru lipsa de reacţie a autorităţilor. În cel mai recent raport anual al său, Alianţa internaţională pentru proprietatea intelectuală (IIPA), care reprezintă industria americană, a denunţat “lipsa de atenţie” a autorităţilor ruse faţă de această problemă. IIPA a evocat mai ales foarte populara reţea de socializare VKontakte, cu 190 de milioane de utilizatori, prezentată în raport drept “distribuitorul nr.1 de muzică contrafăcută din Rusia şi un loc propice piratării filmelor şi programelor de televiziune”.
Sursa: Agerpres