Amintim că Rusia suspendase din anul 2007 aplicarea acestui tratat, semnat în anul 1990 şi actualizat în 1999, cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive, potrivit efe.com

CFE a fost considerat fundamental pentru securitatea din Europa

Conform sursei menționate, tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale.

Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

Rusia îşi va creşte la capacitate maximă producţia de armament

După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

În urma anunţului Kremlinului că Rusia se retrage din Tratatul CFE, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că Rusia îşi va creşte la capacitate maximă producţia de armament, în contextul războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei.

Rusia îşi poate depozita armele nucleare în Belarus

În altă ordine de idei, Serghei Șoigu și Viktor Khrenin au semnat joi, 25 mai 2023, la Minsk (Belarus), documente care definesc procedurile de depozitare a armelor nucleare rusești într-o instalație specială de depozitare de pe teritoriul belarus.

Cei doi oficiali europeni au discutat despre situația militară și politică actuală și despre chestiuni legate de cooperarea militară și tehnică între ministerele apărării din cele două țări.

„În timpul întâlnirii, au fost semnate documentele care stabilesc procedura de păstrare a armelor nucleare non-strategice rusești într-o instalație specială de depozitare pe teritoriul Republicii Belarus”, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus, potrivit agenției de presă TASS.