Surpriză mare în Rusia, după ce Agenţia Federală Medico-Biologică a Rusiei (FMBA, conform iniţialelor în limba rusă) va începe în luna iulie testele clinice pentru un nou tip de vaccin anti-COVID-19, capabil să genereze imunitate la nivel celular cu o protecţie de peste 13 ani. Anunțul vine după trei vaccinuri deja disponibile împotriva coronavirusului. Vestea a fost dată de directoarea acestui centru, Veronika Skvorţova, conform agenţiei EFE.

Vaccin de nouă generație în Rusia

La o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin, ea a menţionat că este vorba despre un vaccin de nouă generaţie, dezvoltat pe o nouă platformă tehnologică, iar primele două faze ale testelor clinice vor fi unite, ”întrucât actualele protocoale privind vaccinurile o permit”.

”Dezvoltăm un vaccin care se diferenţiază prin faptul că nu acţionează asupra proteinei S, ci asupra altor componente proteice ale virusului, aşadar nu se dezvoltă o imunitate umorală – cu activarea anticorpilor -, ci o imunitate celulară, al cărei avantaj este durata sa îndelungată”, a transmis Veronika Skvorţova.

”În unele lucrări experimentale s-a demonstrat că această imunitate se menţine între 13 şi 17 ani”, a adăugat ea, semnalând totodată că această direcţie a cercetărilor se înscrie în actualele tendinţe internaţionale susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rusia a realizat până în prezent trei vaccinuri anti-COVID-19, respectiv Sputnik V, EpiVacCorona şi CoviVac. În prezent se află în faza a treia a testelor clinice o versiune a vaccinului Sputnik V, denumită ”Sputnik Light”, care va fi administrat într-o singură doză şi va fi destinat în principal ţărilor confruntate cu un val masiv de infecţii şi pentru care ar fi astfel utilă o soluţie temporară de imunizare a populaţiei.

Vaccinul Sputnik V ar putea ajunge și în Austria

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul austriac Sebastian Kurz susțin că există posibilitatea ca vaccinul rusesc Sputnik V să fie livrat și în Austria. Mai exact, potrivit unui anunț făcut de Kremlin, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul austriac Sebastian Kurz au evocat posibilitatea ca doze de vaccin rusesc anti-coronavirus Sputnik V să fie livrate Austriei, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unei discuţii telefonice, cei doi lideri au abordat “posibilitatea” furnizării vaccinului (Sputnik V) în Austria şi a unei “producţii comune” a vaccinului, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse, care adaugă că s-a convenit asupra unor “noi contacte strânse” în viitor asupra acestui subiect. De menționat este faptul că la începutul lui februarie, Kurz s-a declarat deja deschis producţiei de vaccinuri rusesc sau chinezesc împotriva COVID-19 pe teritoriul Austriei, dacă acestea vor obţine o autorizaţie de punere pe piaţă în Uniunea Europeană.

Sputnik V nu a primit încă aprobarea din partea EMA
În ceea ce privește situația vaccinului Sputnik V, acesta aşteaptă în continuare undă verde din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) înainte de a fi distribuit în toate cele 27 de ţări membre ale UE. Moscova îi reproşează Bruxellesului presupusa încetineală a agenţiei europene de reglementare în domeniu, în condiţiile în care UE şi Rusia sunt în stare de conflict pe marginea mai multor dosare internaţionale.

Ungaria este singura țară din Europa care a început deja să utilizeze vaccinul rusesc, de pe 12 februarie, fără a aştepta decizia europeană.