Întrebat cum a reacţionat Rusia la comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat: “Moscova le cere şi va continua să le ceară părţilor implicate în conflict şi celor care au de aface cu această problemă să exercite reţinere şi să evite orice măsuri care ar face doar să agraveze situaţia.”
Comentând asupra unei declaraţii a lui Donald Trump conform căreia Statele Unite s-ar putea retrage de la un acord nuclear cu Iranul, Peskov a spus că o astfel de mișcare va avea „consecințe negative”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a vorbit la Beijing, repetând apelul adresat tuturor părţilor implicate în lupta cu Coreea de Nord de a exercita o constrângere, descriind situaţia ca fiind extrem de complexă şi gravă.
China speră că părţile nu se vor irita reciproc sau să înrăutăţească situaţia şi vor acţiona cu prudenţă.
În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a lansat două rachete asupra Japoniei și a efectuat cel de-al șaselea test nuclear, toate în contradicție cu rezoluțiile Consiliului de Securitate din S.U.A., și poate avansa rapid spre obiectivul său de a dezvolta o rachetă cu capcană nucleară capabilă să lovească continentul american.
În mod repetat, Trump și-a exprimat dezaprobarea față de dialogul cu Coreea de Nord. Săptămâna trecută, acesta a respins ideea discuțiilor catalogându-le ca pierdere de timp, la o zi după ce secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că Washingtonul menține linii deschise de comunicare cu guvernul nord-coreean, Kim Jong Un.
„Țara noastră s-a confruntat fără succes cu Coreea de Nord timp de 25 de ani, dând miliarde de dolari fără a obţine nimic. Politica nu a funcţionat!” , a scris Trump pe contul său de Facebook.
Comentariile lui Trump păreau să sugereze că o acţiune militară era în mintea lui.
În weekend oficialul american a menţionat că doar “un singur lucru va funcţiona” pentru a rezolva criza din Coreea de Nord.
Citeşte şi: