Rusia deține un teritoriu în Europa aflat în plină expansiune. Pentru Vladimir Putin are o semnificație aparte

Rusia este una dintre cele mai mari țări din lume, dar puțini sunt aceia care știu că Federația rusă deține un oraș înconjurat de Polonia și de Lituania, două state membre NATO.

Kaliningrad, cu jumătatea sa de milion de locuitori, este un oraş aşezat între Polonia şi Lituania, pe un teritoriu acordat URSS drept compensaţie, în 1945. Construit pe ruinele oraşului german Koningberg, bastion estic al nazismului, oraşul cu un renume prost încă de pe vremea Perestroicăi, este considerat drept un vechi oraş relicvă a imperiului sovietic. Astăzi, Kaliningrad constituie o zonă economică specială în cadrul Federaţiei Ruse şi a primit favoruri chiar din partea administraţiei Putin, deoarece este oraşul natal al soţiei preşedintelui rus. Kaliningrad este mai aproape de Berlin şi de Praga decat de Moscova sau St. Petersburg.

În perioada sovietică oraşul a fost o importantă bază militară. Astăzi aceasta exclavă are o valoare enormă pentru Moscova. Kaliningrad înseamnă astăzi pentru Kremlin unul dintre cele trei fronturi pentru militarizare, iar Rusia a detaşat acolo rachete cu focoase nucleare. 

Graţie banilor federaţiei şi a veniturilor obţinute din petrol, oraşul a cunoscut o dezvoltare extraordinară şi oferă o înfăţişare jumătate mizerabilă, jumătate elegantă, care a contribuit mai înainte la creşterea reputaţiei Moscovei. Plajele din apropiere şi vechile sale staţiuni balneare germane în renovare, sunt reprezentative pentru oraş.

Trecutul istoric al exclavei aduce bani şi contribuie la dezvoltarea economiei locale. Sute de turişti germani nostalgici vin în fiecare an în vizită. Muzeul din portul Friedland propune o vizită virtuală a vechiului Konigsberg, în timp ce într-un bunker aflat aproape de universitate, puteţi admira locul unde naziştii au abandonat oraşul în 1945. Aproape de catedrala restaurată,se află un mic muzeu consacrat memoriei lui Emmanuel Kant, înmormântat nu departe de acolo. In vestul centrului, atmosfera burgheză a vechiului oraş este în mod particular calduroasă, graţie străzilor pietruite, mărginite de apartamente şi vechi vile construite în secolul trecut. Istmul Courlande este mândria regiunii. Această bandă de nisip, înscrisă în patrimoniul mondial Unesco, se întinde până la Marea Baltică şi nu se află decât la o oră de Kaliningrad. Locul aminteşte mai degrabă de Sahara decât de Nordul Europei.

Scurt istoric

Până în 1945, Kaliningrad se numea Königsberg şi era fosta capitala a Prusiei de Est. Kaliningrad a fost capitala Ordinului Teutonic, apoi a Principatului Prusiei (din 1701, regat). În 1772 devine centru administrativ al provinciei Prusia Orientală din cadrul Regatului Prusiei. În pofida faptului că, din 1648, capitala Prusiei a fost, de facto, la Berlin, Königsbergul a rămas locul de încoronare al regilor Prusiei până în 1918. La 2 august 1945 oraşul şi partea de nord a Prusiei Orientale au fost atribuite URSS. Iniţial, s-a preconizat transferul acestui teritoriu Lituaniei, la acel moment o republică unională în URSS, dar în 1946 s-a decis crearea unei regiuni în componenţa Federaţiei Ruse. Populaţia germană din oraş a fost expatriată în Germania, între 1945 şi 1947, oraşul fiind populat cu etnici ruşi. Tot în 1946 oraşul a fost denumit „Kaliningrad”, în amintirea lui Mihail Kalinin, un apropiat al lui Stalin.