Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev face anunțul care cutremură întreaga lume. În ce condiții va decide Rusia să folosească armele nucleare împotriva Ucrainei?
Rusia explică în ce condiții va răspunde cu arme nucleare la atacurile Ucrainei
Avertisment venit direct din Rusia. Dmitri Medvedev, fostul lider al Federației Ruse și actual vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, a făcut anunțul. El este o figură cunoscută pentru strânsele legături cu Vladimir Putin. Acesta a emis o avertisment în cursul zilei de joi, 11 ianuarie.
Avertismentul se referă la potențialele repercusiuni în cazul unui eventual atac al Ucrainei asupra siturilor de lansare a rachetelor aflate în teritoriul Rusiei, cu utilizarea de arme furnizate de Statele Unite și aliații acesteia.
Conform relatărilor Reuters, Medvedev a accentuat posibilitatea declanșării unui răspuns nuclear din partea Moscovei într-o astfel de situație.
Potrivit lui Medvedev, există informații că unii comandanți militari ucraineni analizează opțiunea de a ataca situri de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de către aliații occidentali.
Cu toate acestea, el nu a dezvăluit numele comandanților implicați. Nici nu a oferit detalii suplimentare cu privire la presupusul plan ucrainean.
„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru – ei riscă să intre în acţiunea paragrafului 19 din fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare. (…) Acest lucru trebuie reţinut”, a scris Medvedev pe Telegram.
Este vorba despre paragraful 19 al Doctrinei Nucleare a Rusiei pentru anul 2020. Acesta definește circumstanțele în care președintele rus ar putea opta pentru posibilitatea de a folosi arme nucleare.
Pe scurt, potrivit Doctrinei Nucleare a Rusiei din 2020, utilizarea armelor nucleare ar putea interveni ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă. Sau în situația în care armele convenționale sunt folosite împotriva Rusiei și „când însăși existenţa statului este pusă în pericol”.
Dmitri Medvedev a evidențiat în mod explicit punctul „g” din paragraful 19 al Doctrinei Nucleare a Rusiei pentru 2020. Acesta este cel care se referă la posibilitatea unui răspuns nuclear în cazul unui atac cu arme convenționale.
Medvedev ar putea exprima opiniile lui Vladimir Putin
Putin este persoana care deține autoritatea finală în luarea deciziilor referitoare la vastul arsenal nuclear al Rusiei. Cu toate acestea, diplomații susțin că opiniile exprimate de Dmitri Medvedev reprezintă un indiciu important al gândirii ultraconservatoare la vârful Kremlinului.
Această perspectivă prezintă războiul ca fiind o luptă existențială cu Occidentul.
Criticii Kremlinului au afirmat în diverse rânduri că declarațiile cu conotații nucleare făcute de Dmitri Medvedev reprezintă eforturi de atragere a atenției sau de descurajare a Occidentului în privința furnizării suplimentare de arme către Ucraina.
Amintim că Statele Unite și aliații săi au oferit aproape 250 de miliarde de dolari, drept sprijin, în diferite forme, pentru Ucraina.
Astfel, pericolul unei escaladări nucleare pare a fi iminent în contextul conflictului din Ucraina.
La finalul anului 2022, Washingtonul a resimțit teama unei escaladări nucleare din partea Rusiei. Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională al Casei Albe, a transmis îngrijorarea Statelor Unite către Moscova. Mesajul viza orice demers ce ar putea implica utilizarea unui dispozitiv nuclear.
Medvedev a fost văzut ca un lider liberal deschis spre modernizare în perioada în care a fost președinte, între 2008 și 2012. Cu toate acestea, în prezent, el se conturează ca una dintre cele mai ferme voci anti-occidentale de la Kremlin.
Rusia și Statele Unite rămân cele mai mari puteri nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință: Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, iar Biden are sub control 5.244.