Fiul șefului gigantului petrolier rus Rosneft a murit la numai 35 de ani, în condiții similare cu moartea lui Aleksei Navalnîi. Dispărutul era un apropiat al lui Putin.
Fiul șefului Rosneft a murit subit
Igor Sechin, CEO-ul Rosneft, și-a pierdut fiul, Ivan, în vârstă de 35 de ani, conform informațiilor furnizate de către site-ul de știri Meduza. Ivan Sechin a decedat pe 5 februarie. Ivan era apreciat inclusiv de către președintele rus, Vladimir Putin, care l-a decorat în 2015. Se spune că Ivan a murit din cauza unui cheag de sânge, similar cu cazul opozantului rus Alexei Navalnîi. Tatăl său, supranumit „Darth Vader”, este liderul puternic al gigantului petrolier Rosneft. Și un apropiat al liderului rus încă din anii 1990, fiind considerat acum „mâna lui dreaptă”.
Moartea lui Ivan Sechin a fost adusă în atenție și de canalul anonim de Telegram VChK-OGPU. Sursa acestui canal afirmă că cauza oficială a decesului lui Sechin Jr. ar fi fost denumită „cheag de sânge”.
În plus, se pare că Sechin a interzis Comisiei de anchetă și FSB-ului să investigheze moartea fiului său, conform informațiilor de la Nexta. Potrivit unor surse, în jurul orei 4 dimineața, pe 5 februarie, Ivan a început să se plângă că se sufocă, apoi și-a pierdut cunoștința.
Începând din martie 2014, Ivan Sechin lucra la Rosneft. În ianuarie 2015, președintele rus Vladimir Putin i-a acordat lui Sechin Jr. Medalia Ordinului de Merit pentru Patrie, gradul II, pentru „mulți ani de muncă conștiincioasă”. Și „pentru o mare contribuție la dezvoltarea complexului de combustibil și energie”. La acea vreme, având doar 25 de ani, deținea funcția de prim-director adjunct al Departamentului de Proiecte Comune.
Ivan Sechin a absolvit Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova. Și a urmat cursuri la Școala de Economie din Moscova a aceleiași universități.
Rosneft a raportat o creștere a profitului
Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a raportat luni o creştere de 47,2% a profitului net în 2023. A ajuns la 1.300 miliarde de ruble (14,07 miliarde de dolari). Și a declarat că lucrează pentru a-şi consolida capacitatea de producţie de gaze în faţa restricţiilor externe asupra petrolului, transmite Reuters.
Occidentul a impus sancţiuni ample împotriva exporturilor de energie ale Rusiei. Încercând să priveze Kremlinul de venituri cruciale din petrol şi gaze. După ce Moscova şi-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022.
O ameninţare a SUA de a lovi cu sancţiuni firmele financiare care fac afaceri cu Rusia a îngheţat comerţul turco-rus, de exemplu. Inclusiv încetinirea unor plăţi pentru petrolul rusesc, potrivit unor surse familiare cu chestiunea.
Rosneft a declarat că producţia sa de ţiţei şi gaze condensate a totalizat 193,6 milioane de tone în 2023. Fără a oferi o comparaţie cu 2022.
Producţia totală de hidrocarburi a fost anul trecut de 269,8 milioane de tone, inclusiv 92,7 miliarde de metri cubi de gaze.
”Ca rezultat al controlului strict al costurilor şi al eforturilor de îmbunătăţire a eficienţei, costul unitar al producţiei de hidrocarburi la sfârşitul anului 2023 a scăzut la 2,6 dolari/bep”, a declarat Igor Sechin, şeful Rosneft, într-un comunicat.