'Unirea sistemelor noastre de apărare antiaeriană deschide calea creării unei apărări antiaeriene comune pe teritoriul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă', din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan şi Tadjikistan, a indicat el.
Un acord în vederea fuzionării sistemelor de apărare antiaeriană ale Rusiei şi Armeniei se află în etapa ratificării de către parlamentele celor două ţări, a adăugat responsabilul rus la o conferinţă de presă desfăşurată în capitala Armeniei, Erevan, el amintind că Rusia a semnat acorduri similare cu Belarus şi Kazahstan.
'Crearea sistemelor regionale este prima etapă. Cea de-a doua etapă constă în unificarea acestor sisteme şi adaptarea lor la reguli comune. Aceasta va permite crearea unui sistem de apărare antiaeriană pentru întreg spaţiul OTSC', a explicat mai departe Nikolay Bordiuza.
Primul acord de acest fel a fost semnat de Rusia cu Belarus în anul 2009, iar sistemul lor comun de apărare antiaeriană ar urma să devină funcţional către sfârşitul anului în curs.
Acordul cu Kazahstan a fost semnat în anul 2013. Aflat tot miercuri în vizită în capitala kazahă, Astana, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia a livrat gratuit Kazahstanului sisteme de rachete antiaeriene S-300PS, în cadrul programului de integrare a apărării antiaeriene a celor două ţări.
Cât despre cooptarea în respectivul sistem a celorlalte două ţări membre ale OTSC, Kârgâstan şi Tadjikistan, anul trecut în luna aprilie au existat relatări ce făceau referire la documente care ar fi fost convenite ori se aflau în etapa de coordonare.
AGERPRES