„Credem că este important să menţinem deschise liniile de comunicaţii şi facem acest lucru”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, relatează postul de televiziune CNN.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, după ce o dronă militară a SUA s-a prăbușit în Marea Neagră.
Totodată, Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a discutat cu generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al forţelor militare ruse, informează agenția The Associated Press.
Washingtonul și Moscova se blamează reciproc pentru incidentul aerian
Marți, pe data de 14 martie, o dronă militară MQ-9 a Statelor Unite s-a prăbușit în Marea Neagră, iar Washingtonul și Moscova își atribuie reciproc vina pentru incident. Lloyd Austin a avertizat Rusia, cerându-i să acționeze în mod „sigur şi profesionist”.
„Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist”, a transmis secretarul american al Apărării.
Pe de altă parte, Administrația de la Moscova a cerut Washingtonului să evite incursiunile aeriene în apropierea spațiului aerian al Rusiei și a zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă.
Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a spus că drona militară americană se apropia „deliberat şi în mod provocator” de spaţiul aerian rus, iar forțele aeriene ruse au fost nevoite să acționeze.
Rusia ar fi recuperat părți din drona americană
Potrivit unui oficial american familiarizat cu situația, se crede că Rusia ar fi recuperat resturi de la drona de supraveghere americană care s-a prăbușit în Marea Neagră.
Epava ar fi alcătuită din bucăți de fibră de sticlă sau fragmente mici ale dronei MQ-9 Reaper.
CNN a relatat că Rusia a ajuns la locul unde s-a prăbușit drona, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea. Cu toate acestea, administrația Biden a minimalizat importanța epavei și probabilitatea de a obține informații sensibile din rămășițele dronei.
„Am făcut imposibil ca ei să poată extrage ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, orice rămășițe ar putea fi la suprafața apei”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, la CNN.