În plin război la granițele noastre, Armata Română investește peste 27.000 de euro în lucrări de reparații și întreținere a radarului de mare distanță de la Capul Midia. Pe celălalt mal al Mării Negre, Rusia are amplasate radare performante în Crimeea.
Marți Ministerul Apărării Naționale a achiziționat servicii de diagnosticare, reparații și testare pentru radarul din Capul Midia, aflat în apropierea plajei Corbu. Conform informațiilor de pe platforma SEAP, valoarea achiziției este de 137.000 lei, 27.700 de euro, iar societatea care va realiza lucrările este Marctel S.I.T SRL. Compania este specializată în servicii de inginerie în domeniul militar și se mai ocupă și de mentenanța magistralei de comunicații a Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră. În ultimii ani a câștigat diverse proiecte cu statul român în domeniul militar.
Lucrările au ca scop diagnosticarea problemelor radarului și remedierea lor la fața locului, alături de reparații ale modului de sinteză, a routerului și a 7 module de amplificare. Marctel trebuie să și calibreze aparatul radal și să-l testeze pentru a verifica funcționalitatea sa.
În urmă cu 13 ani Armata Română a achiziționat 2 radare de tip High Frequency Surface Wave Radar, cu bătaie peste orizont, care pot detecta nave maritime și avioane aflate în zbor la joasă altitudine până la o distanță de 360 de kilometri. Sunt radare care generează microunde folosind semnale electromagnetice de înaltă frecvență polarizate vertical.
Stația rusească din Crimeea
Rusia are în echipamentul său militar și o stație radar model 55J6M Nebo-M care poate supraveghea simultan până la 200 de ținte, conform presei ruse. Aici vorbim de elicoptere, avioane, supersonice sau rachete de croazieră la o distanță de până la 600 de kilometri altitudine. Acestea ar avea o rază de acțiune de până la 1.800 de kilometri.
Dacă aceste date sunt veridice, rușii de la Sevastopol pot vedea cum aterizează avioanele cu militari de la baza Kogălniceanu. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în zilele următoare vor mai veni militari ca să întărească flancul estic al NATO. Ucraina a avertizat și în trecut cu privire la capabilitățile militare ale Rusiei din Marea Neagră. Aceștia ar avea capacitatea de a lansa rachete din Marea Neagră în Europa Centrală și de Est.
În România, Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană a fost dotat de acum doi ani cu un sistem de rachete Patriot. Sistemul include și radare, sisteme de comandă și control, vehicule lansatoare de rachete antiaeriene, interceptori antirachetă.