Rusia se pregătește pentru reluarea testelor nucleare

Rusia a confirmat că instalațiile de pe poligonul de teste nucleare Novaia Zemlea, situat în Oceanul Arctic, sunt complet pregătite pentru reluarea testelor nucleare, dacă va fi dat un ordin în acest sens.

Serghei Riabkov, ministrul rus adjunct de externe, a declarat că această pregătire vine ca răspuns la măsurile luate de SUA în vederea îmbunătățirii infrastructurii nucleare.

Testele nucleare, o reacție la acțiunile SUA

„Este o reacție la pașii făcuți de Washington, care în ultimii ani s-a concentrat pe îmbunătățirea infrastructurii în acest domeniu”, a explicat Riabkov.

El a confirmat că Rusia va efectua teste nucleare doar în cazul în care SUA va proceda similar, adăugând că poziția Moscovei rămâne neschimbată de la revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în 2023.

În același timp, contraamiralul Andrei Sinițîn, șeful poligonului, a menționat că personalul este pregătit să execute testele „în termenul prevăzut”, dacă va primi ordinul de reluare a acestora.

„Poligonul este pregătit pentru reluarea activităţilor de testare pe scară largă. Este complet pregătit (…) Personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment”, declarase săptămâna trecută contraamiralul Andrei Siniţîn.

arme nucleare, rachete nucleare
SURSA FOTO: Dreamstime

Tensiuni în creștere și avertismente de la Moscova

Președintele Vladimir Putin a avertizat recent că, în cazul în care Occidentul va permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă împotriva Rusiei, aceasta ar echivala cu un conflict direct între NATO și Rusia. În acest context, unii politicieni ruși au cerut Kremlinului să efectueze un test nuclear de avertisment.

Rusia a desfășurat ultimul său test nuclear în 1990, în același poligon din Novaia Zemlea, iar cea mai mare explozie atomică din istorie, „Țari Bomba”, a avut loc tot acolo, în 1961. Țari Bomba a fost detonată aerian, generând o explozie echivalentă cu 50 de megatone de TNT.

Deși Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) a fost semnat de 185 de țări, inclusiv de Rusia, acesta nu a fost ratificat de SUA, China, Iran, Israel, iar țări precum India, Pakistan și Coreea de Nord nu l-au semnat niciodată. Dintre acestea, Coreea de Nord rămâne singura țară care a efectuat teste nucleare în secolul XXI.

Test eșuat cu racheta balistică intercontinentală Sarmat

Pe fondul pregătirilor pentru testele nucleare, Rusia ar fi suferit un eșec în testarea rachetei balistice intercontinentale RS-28 Sarmat (cunoscută sub numele de Satan II în codificarea NATO). Imagini din satelit realizate de Maxar au arătat un crater de 60 de metri în zona silozului de pe cosmodromul Plesețk, sugerând o explozie.

Deși Kremlinul nu a făcut un anunț oficial, experți militari occidentali speculează că incidentul a avut loc fie în timpul lansării, fie în timpul alimentării rachetei cu combustibil.

RS-28 Sarmat, una dintre cele mai puternice rachete balistice intercontinentale, este capabilă să transporte până la 16 focoase nucleare pe o rază de 16.000 km și este proiectată pentru a ocoli sistemele moderne de apărare aeriană.