Surse de pe piaţă au declarat marţi că băncile care se ocupă de vânzarea a 7,6% din Sberbank, a treia cea mai mare bancă din Europa după valoarea acţiunilor, au stabilit un preţ de 92-94 ruble pe acţiune, iar la acest nivel oferta a fost subscrisă de două ori.
Iniţial guvernul spera la un preţ de 100 de ruble pe acţiune, iar Sberbank fixase o ofertă minimă de 91 de dolari pe acţiune.
‘Ne place Rusia. Este una din pieţele cele mai ieftine din lume. Investind aici, încercăm să fim mai expuşi la consumul intern’, a declarat un investitor care deţine o mică participaţie în Sberbank şi vrea să achiziţioneze mai mult.
Economia Rusiei creşte anual cu aproximativ 4%, Sberbank fiind astfel avantajată faţă de alte bănci europene.
Cel mai mare grup bancar din Rusia, Sberbank, a demarat luni procedurile pentru vânzarea unui pachet de 7,6% din acţiunile proprii la un interval de preţ cuprins între 91 de ruble (2,99 dolari) şi preţul de piaţă înregistrat la închiderea ofertei, a anunţat luni Sberbank într-un comunicat, transmite Reuters.
Vânzarea pachetului de acţiuni al celui mai mare grup bancar din Rusia era programată iniţial să aibă loc anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori din cauza climatului de pe piaţă şi a dorinţei autorităţilor de a obţine un preţ mai mare. Acţiunile Sberbank au închis şedinţa de vineri la valoarea de 97,05 ruble, ceea ce evaluează un pachet de 7,6% din acţiunile Sberbank la aproximativ 5,4 miliarde de dolari.
Banca Centrală a Rusiei, care deţine 57,6% din acţiunile Sberbank şi are de gând să păstreze 50% plus o acţiune, a mandatat Credit Suisse, Goldman Sachs International, J.P. Morgan, Morgan Stanley şi Troika Dialog să se ocupe de această vânzare.
Sberbank, bancă controlată de statul rus, are active în valoare de 260 de miliarde de dolari şi o valoare de piaţă de 75 de miliarde de dolari. Sberbank are aproape 20.000 de sucursale la nivel naţional şi gestionează 27% din activele bancare.
În luna februarie a acestui an, Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă divizia din România.
SURSA: Agerpres