Rusia e gata să negocieze cu Ucraina pentru a permite exportul cerealelor spre Occident

Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat vineri că țara sa este pregătită să se așeze la masa negocierilor pentru a discuta cu Ucraina și Turcia despre exportul cerealelor către Occident.

„Suntem pregătiţi pentru negocieri cu omologii noştri ucraineni şi turci. Avem toate soluţiile: dacă discutăm despre cerealele ucrainene, Ucraina trebuie să-şi deblocheze porturile, să le elibereze sau să asigure trecerea în siguranţă prin zonele minate, iar în afara apelor teritoriale ale Ucrainei, Rusia şi Turcia sunt dispuse să asigure siguranţa navelor, să le aducă în strâmtori şi, apoi, în Marea Mediterană, unde vor naviga pe cont propriu”, a precizat vineri Serghei Lavrov, fiind prezent la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre G20, ce a avut loc la Bali (Indonezia).

Acesta a menţionat că rolul principal în această chestiune este jucat de militari deoarece schema propusă implică utilizarea forţelor navale.

„Când vor continua negocierile nu pot spune pentru că am lipsit câteva zile de la Moscova, dar pot să confirm că suntem mereu pregătiţi”, a adăugat Serghei Lavrov, potrivit agenție ruse de presă Interfax.

Amintim faptul că, joi după-amiază, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a explicat că Guvernul de la Moscova și Guvernul de la Kiev sunt aproape de finalizarea unui acord care să permită livrarea a milioane de tone de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.

Turcia spune că Rusia și Ucraina sunt aproape de un acord pentru deblocarea exportului de cereale

„Negocierile merg înainte pentru ca aceste cereale și uleiul de floarea-soarelui, totul să poată ajunge în lume. Într-o săptămână sau 10 zile vom intensifica discuțiile și vom încerca să ajungem la un rezultat”, a declarat joi Recep Tayyip Erdogan, într-o conferință de presă comună cu premierul din Italia, Mario Draghi, potrivit Politico.

Recep Tayyip Erdogan a subliniat faptul că un pasaj sigur pentru transportul comercial este foarte important deoarece Africa se confruntă deja cu „o problemă uriașă” în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente.

La rândul său, premierul din Italia, Mario Draghi, a semnalat că planul președintelui din Turcia a fost prezentat la reuniunea G7 de către secretarul general al ONU, António Guterres.

„Acest rol este de a garanta securitatea navelor și de a asigura că navele nu transportă arme”, a explicat Mario Draghi.

Totodată, acesta a spus că planul Turciei este „foarte încurajator” deoarece nu necesită deminarea porturilor. În plus, au fost deja identificate rutele potențiale, iar elementul care lipsea era „acordul final al Kremlinului”. Simultan, premierul din Italia a spus că acordul are „o valoare strategică foarte mare” deoarece ar putea deschide calea pentru o pace negociată.

„În contextul eforturilor de a ajunge la pace, acesta este un prim pas spre un acord, pentru un obiectiv care trebuie să ne implice pe toți, deoarece afectează viața a milioane de oameni din cele mai sărace țări”, a adăugat Mario Draghi.