Importanţa acestui proiect este considerată cu atât mai mare cu cât actuala infrastructură nu poate face faţă 100% în condiţiile unei ierni atât de dure cum este cea din prezent.
South Stream, a cărui construcţie ar putea începe în acest an, ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015. Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.
Putin consideră că Gazprom ar trebui să facă eforturi mari pentru a asigura exporturile de gaze naturale către ţările din statele membre UE, anunţă Ria Novosti.
Rusia a redus livrările de gaze
Confruntate cu condiţii meteo severe, unii oficiali din UE s-au plâns recent că primesc mai puţine gaze naturale din Rusia decât ar trebui. Ca răspuns, oficialii Gazprom au declarat că firma livrează cât poate de mult în actualele condiţii.
Gazprom livrează un sfert din importurile de gaze naturale ale Europei.
"Vă cer să faceţi un real efort de a satisface cererea de gaze naturale venită din partea partenerilor noştri din Uniunea Europeană, ţinând totuşi cont de faptul că prioritatea numărul unu a companiilor noastre energetice, printre care şi Gazprom, este de livra către clienţii din Rusia", a afirmat Putin în cadrul unei întâlniri avute cu primul-ministru adjunct Igor Sechin şi cu doi preşedinţi adjuncţi al Gazprom, Alexander Medvedev şi Igor Kruglov.
Potrivit lui Kruglov, Gazprom nu poate creşte livrările de gaze către Europa, lovită recent de temperaturi negative record. Comisia Europeană a atras recent atenţia asupra faptului că Rusia a redus livrările de gaze către nouă ţări din Europa, iar statele respective au fost obligate să cumpere gaze din alte surse.